3 nasveti, kako vključiti tuji jezik v družinski vsakdan






Avtor: ŠPELA PIRC
​Znanje tujih jezikov je v današnjem svetu postalo neprecenljivo: s tujimi jeziki smo obkroženi neprestano, kar seveda ne velja le za nas »odrasle«, temveč tudi za mlajše generacije, ki šele začenjajo spoznavati svet okoli sebe. Kot jezikoslovka sem mnenja, da je treba otroke že od malih nog naprej čim več izpostavljati tujim jezikom. Dejstvo, da otroci tuje jezike vsrkavajo kot spužva, namreč potrjujejo številne študije. Vprašanje, ki se postavlja, je, kako lahko svojim otrokom ali mlajšim družinskim članom na nevsiljiv način predstavite tuje jezike in jih vključite v družinski vsakdan. Naj podam nekaj svojih predlogov.
Kot jezikoslovka sem mnenja, da je treba otroke že od malih nog naprej čim več izpostavljati tujim jezikom.

Kot jezikoslovka sem mnenja, da je treba otroke že od malih nog naprej čim več izpostavljati tujim jezikom.

1. Naj samolepilni lističi popestrijo prostore v hiši

​Prvo pravilo je, da mora biti otrokovo spoznavanje s tujim jezikom zabavno. Pomembno je, da vaš otrok novo znanje usvaja na nevsiljiv način in skozi igro. Za začetek poskusite predmete v hiši polepiti s samolepilnimi listki, na katerih so zapisana njihova poimenovanja v tujem jeziku – seveda pri tem za pomoč prosite svojega otroka. Če že zna pisati, ga prosite, da sam zapiše besedo (npr. door) na samolepilni listek in ga prilepi na predmet. Listki naj bodo različnih barv in oblik, otroka pa ob zapisovanju spodbujajte, naj bo čim bolj ustvarjalen. Ne pozabite seveda tudi večkrat ponoviti zapisane besede in dajte otroku izziv, da jo ponovi za vami. Ko bo vaš malček osvojil imena predmetov, dodajte tudi glagol oz. oblikujte smiselno frazo, npr. Open the door. S tem se bo naučil celotne fraze in ne le posameznih besed – pri učenju tujih jezikov so fraze veliko bolj relevantne kot le izolirane besede. Fraze poskusite občasno vključiti v vsakdanji pogovor in vaš otrok se bo nezavedno spoznaval z besediščem, strukturo povedi ter izgovorjavo. 
Pomembno je, da vaš otrok novo znanje usvaja na nevsiljiv način in skozi igro.

Pomembno je, da vaš otrok novo znanje usvaja na nevsiljiv način in skozi igro.

2. Večerna rutina – knjiga ali televizija?

Tako kot umivanje zob pred spanjem naj vaša rutina postane tudi čas, ki ga z otrokom posvetite usvajanju tujih jezikov. Zakaj ne bi temu posvetili kar časa pred spanjem? Za začetek poskusite z branjem kratkih zgodbic ali pesmi v tujem jeziku. Če bi otroku radi približali angleški jezik, vam predlagam t. i. nursery rhymes oz. otroške pesmice, ki z enostavnimi in spevnimi rimami zabavajo še tako zahtevnega otroka. Odločite se lahko tudi za tuje prevode pravljic, ki jih vaši otroci že poznajo, npr. Pepelka, Pujsa Pepa itd. – na tak način bodo lahko z logičnim povezovanjem ugotavljali pomen besed, fraz in celo celotne zgodbe. V knjigarnah boste med drugim našli tudi angleške ali nemške prevode slovenskih klasikov, kot sta Zvezdica zaspanka ali Muca copatarica. Otroška domišljija in inteligenca ne poznata meja in presenetila vas bo otroška sposobnost povezovanja med jeziki. 
Tako kot umivanje zob pred spanjem naj vaša rutina postane tudi čas, ki ga z otrokom posvetite usvajanju tujih jezikov.

Tako kot umivanje zob pred spanjem naj vaša rutina postane tudi čas, ki ga z otrokom posvetite usvajanju tujih jezikov.
​Če niste zagovorniki branja, lahko ta čas namenite skupnemu gledanju risank v tujem jeziku – seveda naj bodo kar se le da izobraževalne. Za začetek si izberite risanke ali izobraževalne oddaje, ki jih vaš otrok pozna že iz slovenskega kulturnega okolja. Otroka spodbujajte, da prepoznava besede, in mu pomagajte ob nerazumevanju. Zakaj predlagam ravno televizijo? Gotovo tudi vi poznate koga, ki se je brez kakršnegakoli posebnega truda v mladih letih ob gledanju tujih programov naučil tujega jezika. In takšnim srečnežem smo prav vsi nekoliko nevoščljivi.

3. Skrivni jezik

​Ste tudi vi kot otrok s prijatelji poskušali izumiti svoj lastni jezik, v katerem bi se lahko prosto sporazumevali, starši pa vas ne bi razumeli? No, mogoče je bila takšna le moja druščina navihanih Gorenjk. Otroku tuji jezik predstavite kot skrivni jezik, ki ga razumejo le redki izbranci. Postopoma ga učite besed in fraz, otrok pa bo znanje kar požiral, saj ga bo ideja o unikatnosti in skrivnostnosti motivirala. Dovolj je že, da aktivnosti namenite 15 minut dnevno – izberite si točno določen del dneva, kar vam bo pomagalo ustvariti rutino. Predlagam vam zajtrk ali vožnjo v šolo oz. vrtec. Če imate več otrok, jih lahko spodbudite, da tudi med seboj začnejo komunicirati v »skrivnem« jeziku, in kaj kmalu bodo usvajanje tujega jezika prevzeli v svoje roke. 
Če imate več otrok, jih lahko spodbudite, da tudi med seboj začnejo komunicirati v »skrivnem« jeziku, in kaj kmalu bodo usvajanje tujega jezika prevzeli v svoje roke.

Če imate več otrok, jih lahko spodbudite, da tudi med seboj začnejo komunicirati v »skrivnem« jeziku, in kaj kmalu bodo usvajanje tujega jezika prevzeli v svoje roke.
​Imate tudi sami otroke in uporabljate kakšne druge zvijače pri vpeljevanju tujega jezika v njihov vsakdan? Vseh vaših idej in predlogov bomo več kot veseli! Ne pozabite, da svet stoji na mladih, zato je še posebej pomembno, da investirate svoj čas in energijo v njihovo znanje in posledično v njihovo prihodnost. In znanje tujih jezikov je le ena izmed nepogrešljivih vrlin. Če jezikovno izobraževanje rajši prepustite za to usposobljenim jezikovnim trenerjem, se obrnite na našo jezikovno agencijo. Na preprost način bomo z vašim otrokom gradili pozitiven odnos do jezika in spoznavali njegovo uporabno vrednost v vsakdanu. 

Špela Pirc

ŠPELA PIRC

KOORDINATORKA IZOBRAŽEVANJA

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: