5 razlogov v prid individualnemu jezikovnemu treningu






Avtor: ŠPELA PIRC
Oklevate med individualnim in skupinskim jezikovnim tečajem? Lahko vam zagotovim, da niste edini, saj se na našo jezikovno agencijo obrnejo mnogi, ki niso prepričani, ali je individualni jezikovni tečaj res prava izbira za njih. Nekaj zagotovo drži: ljudje imamo različne želje, tudi pri izbiri jezikovnega tečaja. Nekateri za motivacijo pri učenju tujega jezika potrebujejo ljudi z enakim ciljem in željo po znanju tujega jezika ter se zato udeležijo skupinskega jezikovnega tečaja, drugi pa se raje odločijo za individualni jezikovni tečaj, na katerem so sami sebi svoj največji tekmec in potek katerega lahko določajo sami. 
Špela Jereb

V tokratni objavi predstavljamo 5 najbolj prepričljivih razlogov, ki tehtnico prevesijo v prid individualnemu jezikovnemu treningu.
Če vam pri odločitvi, kateri jezikovni tečaj je najbolj primeren za vas, ni pomagal naš kviz, vam v tokratni objavi predstavljamo 5 najbolj prepričljivih razlogov, ki tehtnico prevesijo v prid individualnemu jezikovnemu treningu. Prav zaradi teh razlogov – in še kakšen bi se lahko našel – se je naša jezikovna agencija specializirala za individualne jezikovne tečaje. 

1. Osebni jezikovni trener

Vsi imamo možnost, da se odpravimo v fitnes in izvajamo vaje na najrazličnejših napravah, toda brez osebnega trenerja, ki bo sestavil program, prilagojen našim željam in zmogljivostim, ter nas skozi trening motiviral in nam nudil oporo, bo pot do cilja veliko zahtevnejša in dolgotrajnejša. To velja tudi za učenje tujega jezika – pri individualnem jezikovnem treningu je nadvse pomembno, da je vaš sogovornik usposobljen in izkušen jezikovni trener, ki se med jezikovnim tečajem prilagaja vašim potrebam in željam, obenem pa vas motivira in usmerja v pravo smer, da svoj cilj dosežete v čim krajšem času. Z napačnim pristopom ter brez konkretnega načrta in motivacije boste zaradi vsakodnevnih obveznostih kaj kmalu obupali nad zastavljenim ciljem. Prav to se vam pri individualnem jezikovnem tečaju zagotovo ne bo zgodilo!
Fitnes

Brez osebnega trenerja, ki bo sestavil program, prilagojen našim željam in zmogljivostim, ter nas skozi trening motiviral in nam nudil oporo, bo pot do cilja veliko zahtevnejša in dolgotrajnejša.

2. Prilagojen učni načrt in hitrejši napredek

Učbeniki in vnaprej pripravljeni učni programi, ki se uporabljajo na skupinskih tečajih, posamezniku onemogočajo optimalen napredek, saj se oseba v okviru tečaja uči tudi vsebine, ki zanjo niso relevantne. Pri individualnemu jezikovnemu treningu se materiali in obravnavane tematike prilagajo vsaki stranki posebej, najsi gre za konverzacijo, tečaj s poudarkom na poslovnih tematikah ali pa tečaj, namenjen pridobivanju osnov jezika. Pri LanguageSitterju® se pred začetkom jezikovnega treninga z vami pogovorimo o vaših željah in ciljih, na podlagi katerih pripravimo najprimernejši program za vas. Učne vsebine so črpane iz vašega sveta, saj skrbno raziščemo področje vašega dela in hobijev. Vsebine v času individualnega jezikovnega treninga konstantno prilagajamo vam, s čimer dosežemo hitrejši napredek. 
LanguageSitter

Pri individualnemu jezikovnemu treningu se materiali in obravnavane tematike prilagajo vsaki stranki posebej,

3. Ogromno priložnosti za govor

Na skupinskem jezikovnem tečaju mora učitelj odlično manevrirati med različnimi osebnostmi in predznanji tečajnikov, ob tem pa je izrednega pomena tudi to, da imajo vsi dovolj možnosti za govor. Toda ali je v skupini s 5 do 10 tečajniki sploh mogoče, da vsi dobijo dovolj priložnosti za govor? Po naših izkušnjah sodeč, se v vsaki skupini najde vsaj en posameznik, ki je veliko zgovornejši in samozavestnejši kot ostali, posledično pa ostali tečajniki kljub trudu učitelja velikokrat nimajo dovolj priložnosti, da bi izrazili svoje mnenje ali zastavili vprašanje. Take situacije so še posebej »priročne« za tiste, ki se ne želijo izpostavljati in so med tečajem raje tiho. Pri individualnem tečaju pa se ne morate kar »skriti« pred ostalimi tečajniki, saj ste v sobi le vi in vaš jezikovni motivator, ki si je za cilj zadal, da vas nauči tujega jezika. Pri LanguageSitterju® vas vaš jezikovni trener ves čas spodbuja k izražanju mnenja in nikogar ni, ki bi na vprašanja lahko odgovarjal namesto vas ali pa vas pri tem omejeval. 
Individualni tečaji so primerni tako za tiste bolj »zgovorne« kot tudi za tiste, ki so bolj zadržane sorte. Medtem kot bodo imeli zgovorni na tečaju ena na ena več kot dovolj časa in priložnosti, da bodo izrazili svoje mnenje, bodo zadržani ob spodbujanju usposobljenega jezikovnega trenerja primorani stopiti iz svoje cone udobja in čim več izražati svoje mnenje. 
Ena na ena

Individualni tečaji so primerni tako za tiste bolj »zgovorne« kot tudi za tiste, ki so bolj zadržane sorte.

4. Prilagojen tempo 

Nemalokrat se zgodi, da skupine na jezikovnih tečajih sestavljajo posamezniki z različnimi stopnjami predznanja in dojemljivosti. Nekateri slovnične strukture in besedišče usvajajo hitreje, drugi počasneje. Tako po zaključenem tečaju ni zadovoljen nihče – za nekatere je usvajanje jezika potekalo prepočasi, za nekatere pa prehitro. Jezikovni trener pri individualnem jezikovnem treningu tempo prilagaja vsakemu posamezniku posebej. Še posebej je tak pristop primeren za tiste, ki pri učenju potrebujejo več podpore in časa, kar jim individualni tečaj tudi zagotavlja, saj jezikovni trener ni omejen s potrebami drugih tečajnikov oziroma učbenikom, ki bi mu moral slediti. Tako vam ni treba zapravljati časa s slovničnimi področji, ki ste jih že osvojili, temveč ta čas raje namenite tematikam, ki vam predstavljajo trn v peti. Če je potrebno, se tako lahko določenemu slovničnemu področju posvečate ure in ure; ali pa svoje znanje le na hitro osvežite. 
Deana Jezeršek

Jezikovni trener pri individualnem jezikovnem treningu tempo prilagaja vsakemu posamezniku posebej.

5. Oseben odnos 

Na individualnem jezikovnem tečaju sta v prostoru le dve osebi – vi in vaš jezikovni trener. Velikokrat se spontano zgodi, da med jezikovnim tečajem s svojim učiteljem spletete prav posebno prijateljsko vez, saj se na tečaju pogovarjate o najrazličnejših tematikah in izražate mnenje o stvareh, pri čemer sogovornika spoznate na bolj osebni ravni. Posledično jezikovnega tečaja ne dojemate več le kot pouk, temveč kot druženje s svojim »novim prijateljem«. Osebni pristop pri poučevanju vam ne zagotavlja le zabavne atmosfere, temveč pripomore tudi k vaši sproščenosti in – kar je najpomembnejše – k neobremenjenosti z napakami. 
Prijatelji

Velikokrat se spontano zgodi, da med jezikovnim tečajem s svojim učiteljem spletete prav posebno prijateljsko vez.
Jezikovni tečaj ena na ena je veliko več kot le kvalitetno izkoriščen čas, ko se jezikovni trener posveti izključno vašim potrebam in željam. To potrjujejo zgoraj navedeni razlogi v prid individualnemu jezikovnemu treningu, ki so botrovali razvoju metode LanguageSitter® in ustanovitvi naše jezikovne agencije. Če vas k odločitvi za individualni jezikovni tečaj z LanguageSitterjem® še vedno nismo prepričali, bo to zagotovo uspelo našim zadovoljnim strankam, ki vam lahko iz prve roke povedo največ o uspešnosti naše metode.

Špela Pirc

ŠPELA PIRC

KOORDINATORKA IZOBRAŽEVANJA
spela.pirc@languagesitter.si | www.languagesitter.si

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: