#Instagram: priročno orodje za učenje angleščine in drugih tujih jezikov






AVTOR: TJAŠA SMRDEL
Se je tudi vam že zgodilo, da ste ob drsenju (lepa slovenska ustreznica za scrollanje) po objavah na Instagramu pozabili na svet okoli sebe, in ko ste se končno uspeli odtrgati od zaslona, presenečeno ugotovili, da je medtem minilo že pol ure? Hja, na Instagramu čas res hitreje teče. Da ves ta čas ne bi šel »v nič«, lahko med objave, ki jih spremljate, vključite tudi koristne vsebine – in se tako s pomočjo Instagrama dnevno naučite kaj novega. Saj veste, prijetno s koristnim.
V tem zapisu bi vam rada predstavila Instagram, kot ga morda še ne poznate – kot odlično orodje za učenje jezika
Kdo bi si mislil, da se lahko z drsenjem po Instagramu naučimo jezika? Pa je res!

Kdo bi si mislil, da se lahko z drsenjem po Instagramu naučimo jezika? Pa je res!

Zakaj se učiti jezika prek Instagrama?

Ali veste, da je Instagram trenutno na voljo v 26 jezikih in da ima širom sveta več kot milijardo aktivnih uporabnikov? Zaradi tega je kot nalašč za pomoč pri učenju tujega jezika. Odpira nam namreč okno v tuje kulture, vsebine, ki jih tam najdemo, pa so avtentične in zanimive. Za učenje jezika je zelo pomembno, da smo z njim čim več v stiku, z zabavnimi vsebinami pa je to res preprosto.
  • Je zabavno!
Nikomur ni v veselje prebiranje dolgih seznamov novih besed in učenje na pamet. In, roko na srce, na tak način nam same besede prav dolgo tudi ne bodo ostale v spominu. Učenje s pomočjo avdio ali vizualnih vsebin je dosti bolj naravno in prijetno. Pomislite samo, kako smo se kot otroci učili novih besed. Slišali smo jih v naravnih situacijah, poleg tega pa smo oboževali knjige z veliko slikami, kajne?
Instagram je izredno vizualen medij. Večino objav predstavljajo slike, sama aplikacija pa je tudi zelo pregledna in organizirana. Zadnje čase je na Instagramu objavljenih tudi vedno več videov, kar je še ena velika dodana vrednost, saj jih lahko izkoristite za še bolj celovito učenje jezika. Tako jezika ne boste le slišali v naravni obliki, ampak boste poleg tega trenirali še svoje slušno razumevanje in popravili izgovarjavo.
Na Instagramu, ki je izrazito vizualen medij, so v ospredju slike.

Na Instagramu, ki je izrazito vizualen medij, so v ospredju slike.
  • Je avtentično!
Zaradi omenjenih vizualnih in avdiovizualnih vsebin, ki jih ponuja Instagram, je učenje definitivno bolj zabavno. Je pa tudi zelo avtentično. Pozabite na umetne situacije iz učbenikov. Tukaj gre za resnično okolje, v katerem potrebujete znanje jezika za razumevanje vsebin in sporočanje svojih misli. Primarni namen jezika je namreč prav to – sporočanje naših misli, želja, občutkov in mnenj ter razumevanje drugih.
Najbolj avtentično izkušnjo boste doživeli, če boste sledili profilom naravnih govorcev, ki objavljajo veliko videov, v katerih boste lahko slišali najbolj pristen jezik. Če pa je to za vas še pretežko, lahko za začetek spremenite jezik v aplikacijah, ki jih vsakodnevno uporabljate v delovnem ali prostem času (Instagram, Facebook itd.). 
Si želite več stika z angleščino? Spremenite jezik svoje najljubše aplikacije v angleščino!

Si želite več stika z angleščino? Spremenite jezik svoje najljubše aplikacije v angleščino!
  • Je povsem preprosto!
Začnite že danes! Kako v treh korakih do zabavnih in poučnih vsebin?
  1. Sledite zanimivemu profilu (npr. Language_Sitter).
  2. Med dnevnim drsenjem po Instagramu preverite nove objave na tem profilu.
  3. Naučite se novih besed oz. fraz in njihovega pomena.
  4. V pogovoru uporabite novo besedo ali frazo.
Preprosto, kajne? 🙂 Da pa ne bom promovirala samo našega profila, sem v poglavju »Želite še korak dlje?« za vas pripravila nekaj nasvetov, kako najti še druge, bolj specifične profile za učenje tujih jezikov.
Le v par korakih do novega znanja z Instagramom: sledite, spremljajte objave, naučite se in uporabite.

Le v par korakih do novega znanja z Instagramom: sledite, spremljajte objave, naučite se in uporabite.

LanguageSitter® na Instagramu

Pri LanguageSitterju® želimo jezik nagovarjati z vseh zornih kotov in v čim bolj naravnem okolju. Pri učenju tujega jezika je zelo pomembno tudi, da smo z njim v stiku čim pogosteje. In ker je Instagram v današnjem času eno izmed okolij, v katerem se vsakodnevno zadržuje ogromno ljudi, smo se lani odločili, da bomo začeli objavljati zabavne in poučne vsebine in vam s tem pomagali jezik pripeljati še za stopničko višje. In kaj je pri naših vsebinah tako posebnega? So kratke, zabavne in uporabne. In vedno so uporabljene v kontekstu.
Vsak dan v tednu smo za vas pripravili različne vsebine, ki jih objavljamo na našem profilu (feed), hkrati pa besedo oz. frazo dneva uporabimo še v krajšem videu, ki ga objavimo v zgodbi (story). In kaj vas po dnevih časa na našem profilu? 
  • MONDAY PHUNDAY
V naši pisarni nam zagotovo nikoli ni dolgčas, zato vas ob ponedeljkih razveseljujemo s prigodami našega kolektiva. Vsako objavo pospremimo s komentarjem v angleščini. Če želite še korak dlje, pokomentirajte našo objavo v tujem jeziku in z nami delite svoje mnenje. Veseli bomo vsakega sporočila. 🙂
Na LanguageSitterjevem Instagram profilu vas bo vsak dan pričakala zanimiva, zabavna in poučna objava.

Na LanguageSitterjevem Instagram profilu vas bo vsak dan pričakala zanimiva, zabavna in poučna objava.
  • IDIOM MUCH
Vsak torek imamo za vas pripravljeno nov zanimiv idiom oz. stalno besedno zvezo v angleščini. Ne pozabite preveriti naše zgodbe, kjer idiom uporabimo v zabavnem kontekstu.
  • FUNKËE WÖRD OF DA WËEK
Sreda je dan za nenavadne, a uporabne besede. Tudi te redno uporabljamo v kontekstu. Ali morda veste, kaj pomenijo besede peacherino, lulu ali à gogo? Preverite na našem profilu. 😉
  • PUNS GALORE
Četrtek je dan za puns oz. besedne igre. Več o njih lahko preberete v blogu naše LanguageSitterke® Tanje.
  • FIGHT OF THE WEEK
Konec tedna vas na našem profilu pričaka pravi obračun med besedami, ki jih pogosto zamenjujemo ali uporabljamo na napačen način. 
Vas zanima, katere besedne dvoboje smo do zdaj gostili? Kliknite na #fightotw med našimi izpostavljenimi zgodbami!

Vas zanima, katere besedne dvoboje smo do zdaj gostili? Kliknite na #fightotw med našimi izpostavljenimi zgodbami!
Namig: če ste zamudili objavo v zgodbi, ne skrbite! Vedno jih lahko najdete med izpostavljenimi zgodbami (angl. highlights) na našem profilu!
Verjetno se sprašujete tudi, kaj za vas pripravljamo v novem letu. Zaenkrat naj ostane presenečenje. Da čakanje ne bo pretežko, vam dajem le droben namig: vsebinam v angleškem jeziku se bodo v prihodnjem letu pridružile aussi los contenidos de altri Sprachen! 😉

Želite še korak dlje?

  • Komentirajte objave v tujem jeziku
Če vam samo prebiranje objav ne zadostuje in potrebujete dodaten izziv, lahko jezik uporabite tudi bolj aktivno. Preberite objave in komentarje pod njimi in nato tudi sami delite svoje mnenje in ideje. Če se vam kje zatakne, lahko objave tudi prevedete s funkcijo »See translation«, pri čemer upoštevajte, da gre za računalniški prevod, ki ga je treba vzeti z nekaj rezerve.
Objav ne le všečkati, ampak jih tudi komentirajte. V tujem jeziku, seveda.

Objav ne le všečkati, ampak jih tudi komentirajte. V tujem jeziku, seveda.
  • Oznake (angl. bookmarks)
S to funkcijo lahko označite zanimive objave, ki si jih želite ogledali tudi kasneje, in na ta način ustvarite zbirke uporabnih in spodbudnih objav. Moj predlog: za vsak jezik ustvarite svojo zbirko objav!
  • Kako v poplavi objav in računov najti zanimive vsebine?
S pomočjo Instagramovega brskalnika lahko iščete vsebine po svojih hobijih oz. zanimanjih (npr. #literature, #travelling, #cooking, #sport #learnenglish …) Pri tem besede vedno vpisujte v ciljnem jeziku. Med zadetki izberite tiste, ki so vam najbolj všeč.
Z malo radovednosti in pravilno ključno besedo v brskalniku lahko najdete vsebine, ki vas zanimajo, v ciljnem jeziku.

Z malo radovednosti in pravilno ključno besedo v brskalniku lahko najdete vsebine, ki vas zanimajo, v ciljnem jeziku.
  • Nekaj predlogov zanimivih profilov v tujem jeziku
Poleg LanguageSitterjevega® obstaja tudi veliko drugih profilov, ki jim lahko sledite – in tako vpletete tuje jezike v svoj vsakdan. Tukaj je nekaj predlogov po jezikih:
Angleščina: the.language.nerds, englishwithadriana, tofluency
Francoščina: OhLaLaJadore, frenchwords, areformidable, lesmots.du.coeur
Italijanščina: acasadicindy, italiano.8020
Nemščina: daysofdeutsch, fisnik.deutsch, sauamuesant
Španščina: howtospanish, madridtuya
Finščina: finkingcap
Še več profilov v teh in drugih jezikih lahko najdete tako, da v Instagramov brskalnik vnesete filtre: #država ali #jezik (npr. #France ali #français). Izberite tiste profile, ki imajo dolge opise in veliko komentarjev. Na ta način boste hitro bogatili svoje besedišče in se naučili novih izrazov.
Izkoristite Instagram na poti k vašemu jezikovnemu cilju in se pri tem še zabavajte!

Izkoristite Instagram na poti k vašemu jezikovnemu cilju in se pri tem še zabavajte!

TOREJ

Instagram je, kot rečeno, odlično orodje za učenje tujih jezikov. Prepričana sem, da boste z navedenimi predlogi hitro vpletli tuje jezike v svoj vsakdan. Saj veste, učenje je najbolj zabavno in efektivno ravno takrat, ko sploh ne vemo, da se učimo! #instagramjezakon 🙂


languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: