Kako napisati dober življenjepis v angleščini






AVTOR: NUŠA POČIČ
Januar je kot prvi mesec v letu še posebej primeren za nove začetke, zato za mnoge predstavlja pomembno prelomnico in čas za lov na nove priložnosti. Ob slovesu od leta, ki nam je prineslo enega največjih izzivov v moderni zgodovini, je upanje na boljše čase še toliko močnejše, posebej pri tistih, ki se podajate na novo karierno pot.
Če ste si za cilj izbrali skok v tujino ali mednarodno usmerjenega delodajalca, vas od uspeha verjetno loči tudi priprava življenjepisa v angleškem jeziku. Zato vam bomo v tem prispevku postregli z nekaj nasveti, kako se lotiti izziva.
Priprava življenjepisa v angleščini za mnoge zveni strašljivo, a je lahko stres pri pisanju že s sledenjem nekaj nasvetom mnogo manjši.

Priprava življenjepisa v angleščini za mnoge zveni strašljivo, a je lahko stres pri pisanju že s sledenjem nekaj nasvetom mnogo manjši.

Zakaj je dober življenjepis pomemben?

Nenehno poudarjanje pomembnosti dobro pripravljenega življenjepisa ni samo sebi namen, saj ima življenjepis res ključno vlogo pri iskanju zaposlitve – predstavlja namreč prvi stik med vami in vašim morebitnim delodajalcem. S profesionalnim in ustrezno pripravljenim življenjepisom sporočamo, da smo tudi sami profesionalni, natančni, da znamo slediti navodilom in da smo navsezadnje tudi samozavestni ter vemo, kako izpostaviti svoje prednosti.
​Nasprotno slabo napisan življenjepis delodajalcu (ki je imel v rokah že ogromno podobnih dokumentov) sporoči, da nam ni (dovolj) mar za ponujeno delovno mesto ali da se ne znamo (dovolj) dobro predstaviti. In saj veste, da je slab prvi vtis zelo težko popraviti; najverjetneje za to niti ne boste dobili priložnosti, saj je možnost za razgovor v živo v takšnem primeru precej majhna.
S profesionalnim in ustrezno pripravljenim življenjepisom sporočamo, da smo tudi sami profesionalni, natančni, samozavestni in znamo slediti navodilom.

S profesionalnim in ustrezno pripravljenim življenjepisom sporočamo, da smo tudi sami profesionalni, natančni, samozavestni in znamo slediti navodilom.

Kako se lotiti priprave življenjepisa?

Če osnutka življenjepisa v angleščini še nimamo, je modro najprej pregledati predloge na spletu. Nekaj uporabnih idej lahko dobite tudi pri prijatelju ali znancu, ki je življenjepis v angleščini že kdaj napisal. Vseeno tujih življenjepisov ne smemo prepisovati, ampak moramo poskrbeti, da življenjepis odraža nas in naše izkušnje. Če predlog v angleščini nimamo na voljo, si lahko seveda pomagamo tudi s svojim slovenskim življenjepisom.
Še pred samim pisanjem najprej dobro preberemo oglas za delovno mesto, ga morda natisnemo in podčrtamo pomembne ključne besede, na katere smo nato pozorni. Pomembno je tudi, da izberemo ožji nabor delovnih izkušenj, ki jih želimo omeniti v življenjepisu – študentska in druga dela, ki niso relevantna za opisano delovno mesto, izpustimo ter se osredotočimo na tista, ki jih bo delodajalec bolj cenil.
Še pred samim pisanjem dobro preberemo oglas za delovno mesto, ga morda natisnemo in podčrtamo pomembne ključne besede.

Še pred samim pisanjem dobro preberemo oglas za delovno mesto, ga morda natisnemo in podčrtamo pomembne ključne besede.

Europass ali kreativa?

Življenjepis v formatu Europass lahko pri prijavi na delovno mesto predstavlja veliko slabost. Številni delodajalci v oglasu izrecno napišejo, da nad takšnim življenjepisom niso navdušeni, in želijo, da se jim predstavite na drugačen način. To še posebej velja za kreativna delovna mesta, denimo na področju marketinga, oblikovanja itd.
Omenjeni format je namreč pogosto predolg in številni delodajalci vam ob pogledu nanj že takoj dodelijo črno piko. Priporočamo vam, da življenjepis v formatu Europass uporabite samo v primeru, da je to v oglasu za delovno mesto izrecno zahtevano. V nasprotnem primeru raje poskrbite, da bo vaš življenjepis izstopal iz množice. 
Bodite kreativni ter poskrbite, da bo vaš življenjepis izstopal iz množice.

Bodite kreativni ter poskrbite, da bo vaš življenjepis izstopal iz množice.

Obvezni elementi življenjepisa

Pri pripravi življenjepisa v angleščini ne pozabite na ključne elemente, hkrati pa poskrbite, da vanj ne vključite nepotrebnega balasta. Če sledimo logičnemu vrstnemu redu, se na vrhu znajdejo vaše ime in kontaktni podatki, kot sta telefonska številka in elektronski naslov, pogosto pa tudi povezava do vašega profila na platformi LinkedIn, če ga imate, ali ime, pod katerim vas lahko najdejo na Skypu (za morebitne razgovore prek spleta).
Nato sledijo vaše relevantne delovne izkušnje s krajšim opisom zadolžitev, šele nato pa izobrazba, ki naj ne sega vse tja do vrtca. Navedete lahko tudi morebitne certifikate, ki naj bodo spet relevantni za delovno mesto, ter morebitne druge kompetence in znanja, ki bi lahko predstavljala prednost pri izbirnem postopku. 
Če se odločite za kreativno predlogo, lahko življenjepis razdelite tudi tako, da nemoteče dodate še hobije in interese ali kontaktne podatke oseb, na katere se lahko v podjetju obrnejo za priporočilo.
Pri pripravi življenjepisa v angleščini ne pozabite na ključne elemente, vendar vanj ne vključujte nepomembnih informacij.

Pri pripravi življenjepisa v angleščini ne pozabite na ključne elemente, vendar vanj ne vključujte nepomembnih informacij.
V vsakem primeru ne pretiravajte in – kot že rečeno – poskrbite, da bodo informacije, navedene v vašem življenjepisu, relevantne in vam bodo prinesle odobravanje iskalcev kadra. Prav tako nikakor ne napišite preveč, temveč se omejite na največ dve strani dolg življenjepis, ki naj bo raje napisan po alinejah in v kratkih stavkih.

Zadnji koraki

Detajli so lahko ključnega pomena. Mednje na primer spada ustrezna fotografija. Ta naj ne predstavlja nekoga v divjih študentskih letih, temveč profesionalno osebo, ki se bo zlahka vklopila v novo delovno okolje. 
Na koncu še enkrat preberite ponudbo za delovno mesto in preverite, ali vaš življenjepis ustreza zahtevam. Prav tako bodite pozorni na način pošiljanja prošnje za delo – jo je treba oddati po navadni pošti ali elektronsko? Resnično poskrbite, da dobro sledite navodilom, saj boste tako naredili dober prvi vtis.
Ne pozabite tudi preveriti, da je vaš življenjepis slovnično brezhiben. Pri tem vam lahko pomagajo tudi orodja, kot je na primer Grammarly. Ta vas bo opozoril na morebitne tiskarske škrate in druge slovnične napake. 
Pred oddajo življenjepis še enkrat pozorno preberite ter poskrbite, da je slovnično in tudi drugače brezhiben.

Pred oddajo življenjepis še enkrat pozorno preberite ter poskrbite, da je slovnično in tudi drugače brezhiben.

Zaključek

Ustrezno pripravljen življenjepis v angleščini je resnično ključnega pomena za dobro predstavitev morebitnemu delodajalcu. Z zgoraj napisanimi nasveti boste poskrbeli, da bodo opazili vaše pozitivne lastnosti in relevantne izkušnje ter si vas zaželeli med svojimi zaposlenimi. ​V naslednjem zapisu vam bomo predstavili še nekaj konkretnih predlogov in orodij, ki vam bodo pomagali pri pripravi življenjepisa v angleščini. Če pa vas zanima kako zaposlovalci dojemajo dober življenjepis, vas vabim, da si preberete intervju z izkušenima kadrovicama na to temo.
In če vam je že samo dejstvo, da morate življenjepis in morda celo motivacijsko pismo napisati v angleškem jeziku, pognalo strah v kosti, je jezikovni tečaj odličen temelj za lov na nove izzive. Tako ne boste pridobili le jezikovnih znanj za pripravo brezhibnega življenjepisa v angleščini, temveč boste zbrane očarali tudi na razgovoru, s tem pa naredili še korak bližje svoji sanjski službi.

Nuša Počič

NUŠA POČIČ

LANGUAGESITTERKA® ​ZA ANGLEŠČINO, FRANCOŠČINO IN SLOVENŠČINO

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: