OMG! Kratice na spletu – WTF sploh pomenijo?






Na družbenih omrežjih se zaradi hitrosti pisanja in želje po čim krajših objavah, ki bi čim bolj vzbudile našo omejeno pozornost, uporablja čedalje več kratic, po navadi angleških. Nekatere razumemo, drugih spet ne. Marsikdo med nami se tako morda sprašuje, kaj skupki črk, ki jih prebiramo v objavah prijateljev in (mlajših) sorodnikov, sploh pomenijo.
Kratice nam omogočajo hitro pisanje in odpisovanje na spletu. Pa sploh poznamo njihov pravi pomen?

Kratice nam omogočajo hitro pisanje in odpisovanje na spletu. Pa sploh poznamo njihov pravi pomen?

Words that will never find their way into a dictionary

Gre za besede, ki se nikoli ne bodo znašle v slovarju, v Youtube videu precej pristransko in najbrž nepravilno ugotavlja Eugene Levy, kanadski filmski igralec, ki skupaj s sinom za Vanity Fair razlaga pomene, skrite za spletnim mladostniškim slengom – ali pa to vsaj poskuša.
In ker tudi g. Levy pri svojih rosnih sedemdesetih razume kratice, kot so BFF, BRB, BTW, FYI, LOL in OMG – nenazadnje nas te spremljajo že od časov prvih spletnih klepetalnic (tako je, govorimo o IRC-u​) –, se bomo v članku posvetili nekaterim kraticam, ki nam morda povzročajo več preglavic.
Kaj torej pomenijo kratice, zaradi katerih smo si največkrat belili glavo na spletu?
AMA
Kratica je dobro znana vsem, ki smo se kdaj že znašli v globinah Reddita, samooklicane naslovne strani interneta, kjer na uporabniška vprašanja v realnem času odgovarja kopica znanih osebnosti, od Baracka Obame do Billa Gatesa. Za vse ostale pa: AMA pomeni ask me anything oziroma vprašaj me karkoli in deluje kot odprt poziv za vprašanja na katero koli temo. Tudi tiste najbolj občutljive – kar je zagotovo obžalovalo kar nekaj gostov.
AMA je kratica, ki je najbolj znana spletnim uporabnikom Reddita.

AMA je kratica, ki je najbolj znana spletnim uporabnikom Reddita.
BAE
Ne, ne gre prikupno poslavljanje v stilu bye bye, kot v zgornjem videu ugotavlja starejši izmed obeh intervjujancev. BAE je okrajšava besedne zveze before anyone else, pred vsemi drugimi, in označuje osebo, ki nam je izredno ljuba, po navadi našega romantičnega partnerja. Ali pa trženjsko kampanjo, ki se želi z uporabo slenga približati mladim in tako uniči akronim.
DM
Ste na spletu že naleteli na izraz slide into the DMs? Ne, DM ni okrajšava za vašo najljubšo drogerijo, ampak za direct message, neposredno sporočilo, ki nam ga v zasebni nabiralnik pošlje nekdo na Twitterju, Instagramu ali Facebooku. In najbolj verjetni cilj poslanega sporočila oziroma “drsenja” v nabiralnik? Uganili ste, želja po, khm, “druženju”.

“Slide into the DMs” = želja po, khm, “druženju”
FOMO
Ste na družbenih omrežjih naleteli na sliko prijateljev na plaži ali posnetek koncerta, na katerem vas ni bilo, ob tem pa vas je prešinil občutek tesnobe, da vas ni bilo tam (čeprav vam je bilo doma na kavču v resnici čisto udobno)? Najbrž ste izkusili FOMO, fear of missing out oziroma strah pred tem, da bi zamudili nekaj pomembnega. Pa čeprav veste, da vam v dobi družbenih omrežij ne more uiti prav nič.
NSFW
Najbrž najbolj uporabna od vseh kratic na našem seznamu; idealna za vse, ki v službi odpirate priponke, ki vam jih pošilja prijatelj brez smisla za primerno. Torej pozor! Not safe for work oziroma NSFW označuje povezavo, sliko, video ali besedilo, ki ga ni pametno gledati v delovnem času, še posebej, če je vaš monitor viden drugim. Saj veste, zakaj.
NSFW označuje vsebino, ki ni primerna za delovni čas. Saj veste, zakaj. ;)

NSFW označuje vsebino, ki ni primerna za delovni čas. Saj veste, zakaj. 😉
TL;DR
Kako idealno, da lahko članek zaključimo z najbolj neposredno kratico od vseh: Too Long; Didn’t Read. Povedano drugače: besedilo je predolgo, moj čas pa preveč dragocen, zato ga nisem prebral. Stvar mi lahko olajšaš tako, da napišeš TL;DR in dodaš kratek stavek, ki povzema tvoj tekst. Velja! TL;DR – Kaj pomenijo kratice na spletu, s katerimi si najbolj belimo glavo? Bolje?

Ni še konec!

Zgornji seznam kratic seveda nikakor ni popoln. Jezik, še posebej spletni, je namreč še kako živ. Nenehno se spreminja in razvija ter dopolnjuje z vedno novimi izrazi, katerih nerazumevanje vedno znova kaže naša leta. 
In ravno v tem je čar, kajne?

Urša Primožič

URŠA PRIMOŽIČ

CONTENT DESIGNER, IN LOVE WITH WORDS
ONLINE CONTENT AND SEO AFICIONADO

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: