Poletje – čas učenja jezikov za dušo






Avtor: ŠPELA PIRC
Vsako leto ista zgodba. Že nekaj let zapored si za novo leto zadam cilj, da se bom v letu, ki prihaja, začela učiti francoskega jezika. Tedni in meseci minevajo in vedno znova najdem sto in en izgovor, ki mi preprečuje, da bi svoj čas investirala v nekaj, kar bi me obogatilo in mi dalo občutek, da delam nekaj zase. Prepričana sem, da se z mojo zgodbo lahko poistoveti marsikdo izmed vas. Če je tudi vaša neuresničena želja učenje novega tujega jezika, boste v tokratnem blogu našli razloge, zakaj je prav poletje idealen čas za učenje tujega jezika. Za začetek pa naj vam zaupam, kateri so tisti jeziki, ki se jih večina želi učiti za dušo.
Plaža

Poletje je idealen čas za učenje jezikov.

​Kateri jeziki so najbolj priljubljeni?

Zanimalo me je, kateri jeziki so tisti, ki bi se jih vsak izmed nas želel učiti iz lastnega veselja in ne le za potrebe službe. Zato sem svojim prijateljem, znancem in sodelavcem zastavila preprosto vprašanje: »Katerega jezika bi se najrajši naučil/-a?« Priznati moram, da me odgovori niso presenetili. Velika večina je namreč odgovorila, da bi se z veseljem učilaitalijanščine oziroma španščine, kot razloga pa so navedli spevnost jezikov in kulturi, ki ju najpogosteje povezujemo s tema dvema jezikoma. Ko sem jih vprašala, kaj še čakajo oziroma kaj jih pri tem ovira, so se izgovarjali predvsem na pomanjkanje časa in motivacije. Sta ta dva izgovora znana tudi vam? 
Tuji jeziki

Na lestvici najbolj priljubljenih tujih jezikov kraljujejo romanski jeziki.
Rezultati moje »ankete« se ujemajo s seznamom najbolj priljubljenih tujih jezikov (angleščina je izvzeta), ki ga je objavila revija Forbes. Po podatkih slovite ameriške revije na prvem mestu najbolj priljubljenih tujih jezikov kraljuje španščina, sledijo pa ji francoščina, italijanščina,portugalščina in, mogoče malenkost presenetljivo, ruščina (kot edini neromanski jezik v skupini). 

Zakaj ne bi za spremembo počeli tega, kar si res želite?

Ko nekdo omeni učenje tujih jezikov, najverjetneje najprej pomislite na to, kako se morate začeti učiti nemščino, saj to od vas zahtevajo vaši nadrejeni, ali pa kako morate obnoviti svoje znanje angleščine, saj imate še vedno težave pri pisanju elektronske pošte poslovnim partnerjem. Pozabite za hip na službene obveznosti in tuje jezike, kot sta angleščina in nemščina. Zakaj se ne bi za spremembo odločili za tečaj (romanskega) tujega jezika, ki vam je že od nekdaj všeč, pa vendar nikoli niste našli časa ali energije, da bi se ga začeli učiti? Naj vam predstavim 4 razloge, zakaj je prav poletje pravi čas za učenje jezika za dušo.
​1. Dnevi se daljšajo
Čez leto se vsi posvečamo predvsem obveznostim, ki zadevajo naše delo. Na žalost se šele v obdobju dopustov velikokrat zavemo, kako močno smo obremenjeni s stvarmi, ki jih »moramo« storiti in zaradi katerih pogosto pozabimo na želje, ki bogatijo našo dušo in barvajo naše življenje. Toda začelo se je poletje, tisti čas v letu, ko dnevi postajajo daljši in toplejši, mi pa imamo končno več časa in priložnost, da se posvetimo stvarem, ki dajejo dodano vrednost našemu vsakdanu. Če je vaša neuresničena želja učenje tujega jezika, izkoristite podaljšane poletne dni. Zagotavljam vam, da vam bo preostalo dovolj časa tudi za popoldanski sprehod in druženje s prijatelji.
Druženje

Dnevi postajajo daljši in toplejši, zato imamo priložnost, da se posvetimo stvarem, ki dajejo dodano vrednost našemu vsakdanu.
2. Preživljanje dopusta v tujini
Poletje je predvsem čas, ko se odpravimo na dopust. Če naš cilj ni sosednja Hrvaška, kjer se večina nekako sporazume »po naše«, lahko kaj kmalu ugotovimo, da je lahko v marsikateri državi prav jezik tisto, kar nas ovira pri pravilnem naročilu kave ali povpraševanju po smeri. Prebivalci glavnih poletnih destinacij, kot so Španija, Italija, Portugalska, namreč pogosto ne  govorijo angleščine (ali pa je njihovo znanje precej slabo), zato je vsaj osnovno znanje njihovega maternega jezika skoraj nuja. 
Tržnica

Neznanje jezika vas med drugim oropa pristnega stika z domačini.
Škoda bi bilo, da bi vas neznanje jezika oviralo npr. na dopustu v španski prestolnici ali pa na kakšnem italijanskem otoku. Z znanjem vsaj osnovnih fraz boste lahko veliko bolj samozavestno barantali s prodajalcem spominkov, brez strahu uporabljali javna prevozna sredstva ali pa natakarja prosili za nasvet pri naročanju kozarca rujnega. Neznanje jezika vas med drugim oropa pristnega stika z domačini, ki vam bodo predstavili svoj način življenja in ki vam bodo zaupali, kateri so tisti skriti kotički mesta, kamor turisti ne zahajajo. Če si boste pred odhodom na oddih privoščili kratek jezikovni tečaj, ste lahko prepričani, da boste svoj dopust izkoristili maksimalno, naučeno jezikovno znanje pa boste le še bolj utrdili. 
3. Od Malega princa pa vse do Ramazzottija
Le kdo dopusta ne izkoristi za prebiranje knjig? Zakaj ne bi ob poležavanju na plaži končno prebrali Malega princa v izvirniku in ob prebiranju dela skozi drug jezik doživljali avtorjevega načina izražanja in izbire besed? Že res, da je večina svetovnih klasikov prevedena tudi v slovenski jezik, toda na žalost vsako delo s prevodom izgubi kanček čara in pomena. Ne le da so nekatere besede oziroma fraze neprevedljive, temveč tudi vsak prevajalec prevodu doda svojo noto. Če boste svojega najljubšega avtorja brali v izvirniku, boste delo začutili na drugačen način in zdelo se vam bo, kot da berete popolnoma drugo delo. Konec koncev pa se jeseni sodelavcem ne boste pohvalili le s številom knjig, ki ste jih prebrali, temveč tudi s tem, da ste jih prebrali v izvirniku. 
Knjige

Preberite svoj najljubši poletni roman v izvirniku!
Ne pozabimo na glasbo, ki nam seže do srca, ne glede na to, kakšno zvrst najraje poslušamo. Vam je že od nekdaj všeč italijanščina in se še vedno sprašujete, o čem vendar poje Eros Ramazzotti v svojih pesmih, ki vas ganejo, pa četudi ne razumete niti besede? Ali pa o čem prepeva Portugalec Michael Telo v svoji svetovni uspešnici AI Se Eu Te Pego, ob poslušanje katere le redko kdo sedi pri miru? Potem vam ne ostane drugega, kot da se za učenje vam ljubega jezika odločite v poletnih mesecih, in že kmalu boste lahko prav vi tisti, ki boste na pamet znali – in predvsem razumeli – vsa besedila popularnih hitov, ki se vrtijo na radijskih postajah. 
4. Poletne romance
Oh ja, poletje brez metuljčkov v trebuhu ni popolno. Visoke temperature, dopust in prava mera sproščenosti predstavljajo idealno kombinacijo za nova prijateljstva, mogoče celo poletne romance. Ob srkanju sangrije na plaži ste lahko prav vi tisti, ki boste z znanjem španščine prebili led v pogovoru s simpatičnim Špancem (ali pa Španko), ki mu angleščina ni blizu. Z znanjem sogovornikovega maternega jezika boste izstopali iz množice in nanj naredili pozitiven vtis. Tako boste zagotovo pridobili kakšno dodatno »točko«, saj znanje tujih jezikov med drugim velja za privlačno lastnost. Vsekakor bi bilo škoda, če bi vam neznanje tujega jezika preprečilo, da bi nedolžno spogledovanje preraslo v kaj več. Kaj pa veste, mogoče se prav poletna romanca razvije v ljubezen vašega življenja. 
Romanca

Ne dovolite, da vas neznanje jezika oropa poletne romance.

Ne odlašajte!

Torej, kaj čakate? Določite si nov poletni cilj in se začnite učiti jezika, ki vam je že od nekdaj všeč. Za vsakogar, ki k učenju jezika pristopi s srcem, je osvajanje jezika enostavnejše, napredek pri učenju pa je hitrejši in bolj viden. Pri LanguageSitterju® vam bomo z veseljem pomagali, saj nam naša metoda poučevanja brez učbenikov omogoča, da vas učimo »živi« jezik, ki ga boste lahko takoj utrdili v praksi. Pa še noro poletno akcijo pripravljamo za vas, zato polajkajte našo Facebook stran, da ne zamudite izvrstne priložnosti.
In naj svoj blog zaključim z vprašanjem: »Katerega jezika pa bi se najrajši naučili vi?« Prvih 10 odgovorov bom nagradila s praktičnim darilcem!

Špela Pirc

ŠPELA PIRC

KOORDINATORKA IZOBRAŽEVANJA
spela.pirc@languagesitter.si | www.languagesitter.si

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: