UČENJE TUJEGA JEZIKA – ALI JE ZAME ŽE PREPOZNO?






Avtor: DEANA JEZERŠEK
​Ob poplavi rezultatov raziskav, ki pravijo, kako pomembno je učenje tujega jezika praktično že od rojstva naprej, in večnem povzdigovanju prednosti otrok pri učenju ni čudno, da nas odrasle obdaja dvom, ali se jezika sploh še lahko naučimo. Morda je čas, da slišimo še kakšno izkušnjo, ki govori v prid dobrim rezultatom učenja jezika tudi leta po zaključenem šolanju in ki dokazuje, da za učenje ni nikoli prepozno. 
Ali se odrasli sploh lahko naučimo tujega jezika?

Ali se odrasli sploh lahko naučimo tujega jezika?

Samo ne še enkrat v šolo!

​Misel na začetek učenja tujega jezika nemalokrat povzroči odpor v posamezniku, saj predstava o načinu učenja temelji na slabih izkušnjah iz šolskih dni: učenju slovnice in slovničnih izrazov, domačih nalogah, učbenikih in strahu pred testi. Najprej se je treba zavedati, da je šole konec in da to ni edina možna pot do znanja tujega jezika. Nadgrajevanje jezikovnega znanja se po zaključenem šolanju lahko odvija na veliko bolj prijeten, spontan, predvsem pa vam na kožo pisan način. Jemljite to kot drugo priložnost in bodite izbirčni, ko se boste odločali, komu bi zaupali nadgrajevanje svojega jezikovnega znanja. 
Nadgrajevanje jezikovnega znanja se po zaključenem šolanju lahko odvija na veliko bolj prijeten, spontan, predvsem pa vam na kožo pisan način.

Nadgrajevanje jezikovnega znanja se po zaključenem šolanju lahko odvija na veliko bolj prijeten, spontan, predvsem pa vam na kožo pisan način.

Včasih je zgodba o »prepozno« le priročen izgovor

​Prav lahko se vam zgodi, da se za več let zataknete v položaju, ko se sicer zavedate, da bi z znanjem tujega jezika lahko svoje delo opravljali še bolje in bolj učinkovito, veste pa tudi, da lahko s trenutnim pomanjkljivim znanjem svoje delo še vedno opravljate zadovoljivo dobro. Posledično z učenjem tujega jezika odlašate; in dlje ko v tej situaciji vztrajate, bolj se vam bo zdelo, da je za učenje tako ali tako že prepozno ali da ste od suverenega znanja jezika še tako daleč, da se vam na jezikovni tečaj praktično ne izplača iti. Verjemite, želja po znanju jezika ne bo usahnila, ker vas bo delo nanjo vedno znova spominjalo. 
Dlje ko z učenjem tujega jezika odlašate, bolj se vam bo zdelo, da je za učenje tako ali tako že prepozno.

Dlje ko z učenjem tujega jezika odlašate, bolj se vam bo zdelo, da je za učenje tako ali tako že prepozno.

Motivacija premaga leta

​Največja razlika med učenjem tujega jezika pri mladostnikih in odraslih je izvor motivacije, ki pri slednjih izhaja iz njih samih. S tem imam v mislih predvsem to, da ko se odrasel človek odloči za učenje ali nadgradnjo tujega jezika, ima določen cilj in na podlagi izkušenj tudi specifične potrebe in želje glede učenja. Medtem ko se mladostnik ukvarja z vprašanjem, zakaj se sploh mora učiti angleško, lahko odrasli vsako novo usvojeno znanje v tujem jeziku takoj prenese v prakso in ga tako nadgrajuje. Želja po znanju ter sposobnost večje koncentracije in osredotočenja pri odraslih sta v primeru učenja tujega jezika neulovljiva prednost. 
Odrasli vsako novo usvojeno znanje v tujem jeziku takoj prenese v prakso in ga tako nadgrajuje.

Odrasli vsako novo usvojeno znanje v tujem jeziku takoj prenese v prakso in ga tako nadgrajuje.

Učenje »z nule« pri odraslih ne obstaja

​Ljudje pogosto mislijo, da z učenjem jezika začenjajo popolnoma od začetka. Pri učenju tujega jezika pri odraslih je to praktično nemogoče. Zagotovo že poznate nekaj besed in fraz v jezikih, kot so npr. nemščina, angleščina, francoščina, španščina in italijanščina. Verjetno vam je znanih tudi nekaj besed iz jezikov, ki vam niso tako blizu, npr. iz kitajščine, arabščine ali japonščine. Če niste prepričani, lahko enostavno pobrskate po internetu – iz osebnih izkušenj vam lahko povem, da boste presenečeni nad številom besed, ki smo si jih izposodili ali jih prevzeli iz omenjenih jezikov. Vse izkušnje prepoznavanja tujih jezikov ter poznavanje besed in fraz so tudi nezanemarljiva prednost, predvsem pa dobra podlaga za učenje. 

Končno lahko delate, kar si želite

Verjetno ste si kot otrok silno želeli odrasti; da bi bili sami gospodar svojega časa, da bi delali, kar vas veseli, in da bi bili samostojni. Ali ste na to željo pozabili? Izkoristite dejstvo, da ste odrasli tudi za učenje tujega jezika: lahko se usedete na letalo in odpotujete v državo, kjer je vaš nov ciljni jezik doma, svoje znanje lahko utrjujete med pogovorom s tujci, lahko si kupite novo knjigo v ciljnem jeziku, lahko preživite neomejeno časa za računalnikom in raziskujete možnosti, ki jih na področju jezikovnega izobraževanja ponuja splet … Tako ciljni jezik poljubno vnašate v svoj vsakdan. Ne omejujte se na klasične načine učenja, ampak izkoristite možnosti, ki vam jih ponuja odraslost. 
Ne omejujte se na klasične načine učenja, ampak izkoristite možnosti, ki vam jih ponuja odraslost.

Ne omejujte se na klasične načine učenja, ampak izkoristite možnosti, ki vam jih ponuja odraslost.

Po angleščino s Kavalirjem po Ljubljani

​Naj za konec delim še izkušnjo s svojo najstarejšo, 72-letno tečajnico. Na tečaj je prišla s točno določenim ciljem: »Naslednji mesec potujem v New York. Naučiti se moram komunicirati s taksistom, se pogovoriti z natakarjem v restavraciji glede moje alergije in v trgovini Victoria’s Secret kupiti spodnje perilo za vse ženske v družini – baje imajo drugačne številke kot mi, seznanite me še s tem. Za ostalo poskrbi agencija.« Po dvotedenskem tečaju, ki sva ga v glavnem preživeli v restavracijah za meniji, na zadnjem sedežu ljubljanskega Kavalirja, ko sva šoferja v angleščini usmerjali do končne destinacije in spraševali, koliko sva dolžni, ter v tretjem nadstropju Name na oddelku ženskega spodnjega perila, je gospa suvereno odpotovala v New York. Ali ste še prepričani, da je za vas prepozno? 
Z našo jezikovno agencijo je svoje znanje slovenščine nadgrajeval tudi profesor Patrick Doreian z Univerze v Pittsburghu.

Z našo jezikovno agencijo je svoje znanje slovenščine nadgrajeval tudi profesor Patrick Doreian z Univerze v Pittsburghu.

Poslušajte sebe, ne pustite se predalčkati

​Čeprav je res, da se predšolski otroci izredno lahko naučijo tuji jezik, če so mu dovolj pogosto izpostavljeni, to ni povezano toliko z njihovimi sposobnostmi kot pa z idealnimi pogoji, ki so jim za učenje jezika omogočeni. Ne ozirajte se na posplošene resnice o učenju tujih jezikov, predvsem pa jih ne uporabljajte za izgovor. Za učenje tujega jezika ni nikoli prepozno in škoda bi bilo, da čarobni svet, ki ga ponuja tujejezičnost, ostane nepoznan. 

Deana Jezeršek

DEANA JEZERŠEK

VODJA IZOBRAŽEVANJA IN RAZVOJA
​deana@languagesitter.si www.languagesitter.si 

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: