Vključitev hobijev in dejavnosti v učenje jezika






Ko slišijo pojem »učenje«, le malo ljudi pomisli na sprostitev, veselje ali nemara celo na nekaj takšnega, kot je užitek. Prej nasprotno, saj kakršnokoli učenje – naj bo to učenje za potrebe študija in dela ali nemara učenje tujih jezikov, ki naj bi praviloma veljalo za prijeten proces – v očeh mnogih predstavlja nekakšen Muss, kot bi temu rekli Nemci: neprijeten, nadležen občutek oz. opravek, ki nima nobene povezave z našimi siceršnjimi zanimanji in dejavnostmi. Še zdaleč pa ni nujno, da je tudi zares tako; ali kot je domnevno dejala Natalie Portman: »I don’t love studying. I hate studying. I like learning. Learning is beautiful.« Učenje (tujega jezika) in lepoto oz. prijetnost celotnega učnega procesa nemara lahko združimo v celoto. Vprašanje je le, kako. Kako torej v današnjem življenjskem tempu, ko se zdi, da je časa vedno manj, obveznosti pa z vsakim dnem več, speljati jezikovni trening? Preprosto: tako da si razširimo in povečamo možnosti.
Naj učenje tujega jezika postane prijeten in zanimiv proces.

Naj učenje tujega jezika postane prijeten in zanimiv proces.

Jezik smo ljudje in naša zanimanja

Morda se zdi nemogoče, a priložnosti in zlasti načinov za kakovostno učenje tujega jezika je precej več, kot se nam morda sprva dozdeva. Vsekakor pri tem ni nujno, da jezikovni tečaj poteka po t. i. »šolskem načelu« – torej znotraj štirih sten, s knjigo oz. delovnim zvezkom in pisalom pred seboj. Ena izmed prednosti učenja tujega jezika je namreč prav ta, da lahko poteka dejansko kjerkoli: v bližnji kavarni ali parku, ob kosilu, ob obisku priljubljene trgovine, tržnice, hriba ali celo fitnes studia. Možnosti je, kot rečeno, ogromno, najpomembnejša »načela« jezikovnega treninga pa tedaj postanejo predvsem uporabnost, relevantnost in zanimivost. Z drugimi besedami: naj t. i. jezikovna vsebina vašega tečaja postanejo vsakodnevne dejavnosti, kot je denimo vaše delo, predvsem pa tiste stvari, ki vas spravljajo v dobro voljo – vaši hobiji, posebna zanimanja ali priljubljeni kraji.
Ponesite učenje izven štirih sten.

Ponesite učenje izven štirih sten.

Od pasivnega udeleženca k aktivnemu sogovorniku

Največja prednost tovrstnega vsebinsko in terminsko prilagojenega tečaja je torej prav v tem, da sami ne izbirate le teme pogovora, pač pa tudi čas in kraj tečaja. Ob tem dodatnega gradiva (npr. učbenika) najverjetneje ne boste niti pogrešali, kajti ob pogovoru se boste sprostili in pozabili na tisto, kar vas morebiti teži. Poleg tega se boste iz pasivnega udeleženca spremenili v aktivnega sogovornika v učnem procesu oz. spoznavanju tujega jezika. Najverjetneje ste že naleteli na priljubljeno in »splošno« znano dejstvo, kako so se nekateri (zlasti kot otroci) tujega jezika naučili prek gledanja televizije; ali pa vam je kdo pripovedoval o tem, da je za potrebe razumevanja določenega tujega jezika nujen odhod v tujino, torej v okolje, kjer si se prisiljen naučiti tujega jezika. Oboje sicer drži, vendar lahko podoben oz. enak učinek dosežete tudi bližje – v domačem okolju, s pogovorom o tistem, kar vas veseli.
Aktivno spoznavanje jezika je mogoče tudi v domačem okolju, a na zanimiv način.

Aktivno spoznavanje jezika je mogoče tudi v domačem okolju, a na zanimiv način.

Spontanost in relevantnost učnega procesa

Celoten učni proces je lahko zatorej morebiti celo prijetnejši od tistega, ki od vas zahteva prilagajanje novemu, tujemu okolju, kajti pri tem vas spodbuja vaš osebni jezikovni trener. Z njegovo pomočjo lahko vaši hobiji tako postanejo vaš učni prostor, v katerem se boste zlahka poglobili v tuji jezik. Če se tako denimo navdušujete nad sodobno umetnostjo, a za obisk galerije le redko najdete čas, imate sedaj priložnost, da se tej temi posvetite v pristnem okolju, istočasno pa utrjujete tudi svoje veščine komunikacije v tujem jeziku. Tako ne boste postali le aktivni soudeleženec pogovora, pač pa boste izboljšali tudi svojo sposobnost pomnjenja novega besedišča, ki v ustreznem okolju poteka bistveno hitreje, saj je tu učinek podoben prakticiranju tujega jezika v avtentičnem okolju. Učenje tujega jezika se na ta način spremeni v nekaj povsem spontanega, predvsem pa za vas zanimivega in sproščujočega.
Učenje v pristnem okolju izboljša tudi sposobnost pomnjenja.

Učenje v pristnem okolju izboljša tudi sposobnost pomnjenja.
Začetni citat Natalie Portman lahko sedaj tudi zares uresničite in obrnete v svojo korist. Kajti učenje je lepo, učimo pa se menda celo življenje. Zakaj tega ne bi izkoristili in zakaj ne bi preizkusili individualno prilagojenega tečaja v okolju, ki je vam ljubo, in v okviru dejavnosti oz. hobijev, ki vas veselijo. Na ta način lahko učenje, ki sicer menda velja za nekaj neprijetnega, postane vaš hobi, s tem pa tudi del vašega prostega časa in prostora, ki ga namenjate užitku.

Kaja Marinšek

KAJA MARINŠEK

LANGUAGESITTERKA® ZA NEMŠČINO

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: