Vraćam se Zagrebe tebi, tebi na obale Save …






»Vraćam se Zagrebe tebi, tebi na obale Save, vraćam se Zagrebe tebi, tebi pod zidine stare,« pravi ena najbolj znanih popevk o hrvaški prestolnici. Zagreb je mesto, ki je ravno prav veliko, da vas v enem dnevu odpelje v preteklost in vas hkrati napolni s svojim pridihom urbanosti in živahnosti. 
Zagreb

Zagreb je mesto, ki vas v enem dnevu odpelje v preteklost in vas hkrati napolni s svojim pridihom urbanosti in živahnosti.

5 naj atrakcij Zagreba

1. Jelačič-plac in Manduševac
Stari del mesta se deli na Donji in Gornji grad (spodnje in zgornje mesto). Svoj sprehod začnite na osrednjem trgu, poimenovanem Trg bana Jelačiča (po domače Jelačič-plac), kjer vas bo pozdravil osrednji spomenik, posvečen že omenjenemu hrvaškemu vojskovodji banu Jelačiču. V njegovi bližini vas čaka vodnjak Manduševac, ki simbolizira lepo Mandušo, ki je pri tem vodnjaku napojila čednega neznanega junaka in dala mestu ime. 
2. Zagrebška katedrala
​Od glavnega trga se sprehodite malo navkreber in prišli boste do stolnice Marijinega vnebovzetja – mestne katedrale v neogotskem stilu z dvema zvonikoma, ki se ponosno dvigujeta nad mesto. V cerkvi na desni strani nikakor ne spreglejte velikega napisa v glagolici, prvi slovanski pisavi. 
3. Markov trg
Od katedrale se povzpnite še malo višje do Gornjega grada. Najpomembnejši trg v tem delu je Markov trg, na katerem se nahajajo hrvaški parlament, Banski dvori (prostori vlade), vse pomembne mestne institucije in cerkev z najbolj prepoznavno streho na Hrvaškem – cerkev sv. Marka. Streho krasijo grbi vseh t. i. županij (administrativnih enot) in grb mesta Zagreb.
Markov trg

Markov trg s cerkvijo sv. Marka.
4. Kula Lotrščak in Strossmayerjevo sprehajališče
Z Markovega trga navzdol vas bo pot pripeljala do Kule Lotrščak – mestnega obrambnega stolpa, s katerega se vsak dan oglasi top, ki najavi poldne. Če vas strel ni preveč prestrašil, se podajte po Strossmayerjevem sprehajališču, romantičnem kostanjevem drevoredu, s katerega se razprostira pogled na mesto. Na sprehodu ne spreglejte srebrnega gospoda na klopi – Antuna Gustava Matoša, hrvaškega pesnika, ki je navdih za svoje pesmi črpal na omenjenem sprehajališču. In spet boste prišli do Trga bana Jelačića.
5. Park Zrinjevac
Če si želite malo oddahniti, se sprehodite še do zelene oaze v strogem centru mesta: parka Zrinjevac (Trg Nikole Šubića Zrinskog). Na južni vstopni točki vas pozdravijo doprsni kipi pomembnih hrvaških ustvarjalcev, na severni pa ne spreglejte meteorološkega stolpa iz leta 1884. Na sredini parka je glasbeni paviljon, v katerem se odvijajo koncerti in ostale prireditve. Spočijte se na urejenih klopcah ali kar na zeleni travi sredi parka.
Železniška postaja

Glavna železniška postaja v Zagrebu.

Kak bumo pričali u Zagrebu?

Serbus, kak si? Kaj veliš? U koju birtiju bumo išli? Bum ti se javila!
Tako se bodo z vami pogovarjali Zagrebčani, ki govorijo kajkavsko. To narečje je v določenih točkah podobno slovenskim narečjem in morda tistim, ki ne razumejo najbolje hrvaško, bolj razumljivo od standardne hrvaščine.
​Vsekakor pa vam bodo prav prišle naslednje fraze v hrvaščini:
  • Oprostite, gdje se nalazi trg …? Kako doći do …?
  • Gdje ćemo se naći? (Nikakor pa ne recite Gdje ćemo se dobiti? V hrvaščini se dobije na lotu/dobio sam poklon …)
  • Koliko košta piva?
  • Mogu platiti? Želio bih/Željela bih platiti …
Lara Mihovilović

Tudi jaz se rada odpravim v Zagreb.

Kaj bumo danas jeli? Kaj bute rekli?

Če želite poskusiti zagrebško-zagorske jedi, je prava izbira restavracija Stari fijaker na Mesnički (mesni) ulici, ki za dobro hrano skrbi že od leta 1848. Izbirate lahko med slanimi in sladkimi štruklji, pivskimi klobasami, buncekom, mlinci, zagorsko juho in še marsičem.
Ljubitelji štrukljev boste na svoj račun prišli v La štruku, kjer lahko izbirate med sladkimi, slanimi, kuhanimi in pečenimi štruklji, štruklji s tartufi, borovnicami, jabolki, cimetom in ostalimi okusi. 
Zagreba ne boste doživeli v celoti, če ne boste poskusili Gričke vještice v pivnici Medvedgrad. Gre za temno pivo rahlo rubinaste barve. A pozor, ne spijte preveč, da se ne boste spremenili v prave vještice (čarovnice) iz romana Marije Jurić Zagorke. Domača pivovarna Medvedgrad ponuja pester izbor različnih vrst piva in lokalne hrane (pivskih klobas, zrezkov itd.; skratka hrane, ki paše k pivu).
Tomislav

Spomenik Tomislavu na Tomislavovem trgu.

Namig LanguageSitterja®

Tudi če vas muzeji ne zanimajo preveč, si morate ogledati poseben muzej: Muzej prekinutih veza (Muzej prekinjenih razmerij). V muzeju so razstavljeni osebni predmeti parov z vsega sveta. Po prekinitvi razmerja so posamezniki te predmete podarili muzeju in mu zaupali svojo ljubezensko zgodbo.
Če želite začutiti boemski pridih Zagreba, si privoščite kavo v kavarni Zrin, umetniškem lokalu, ki je skrit pred navali turistov. Zrin je eden mojih najljubših lokalov za uživanje v in ob kavi, vinu in poeziji!
Promet je v Zagrebu dokaj kaotičen, zato obisk mesta priporočam z vlakom, ki vas pripelje v center, po mestu pa se lahko peljete s tramvajem, ki ga v Sloveniji nimamo, zato se vam bo ta izkušnja zagotovo zdela zanimiva.
Ljubiteljice mode boste na svoj račun prišle na eni najdaljših ulic Ilici, ki je polna modnih trgovin, ter na Radićevi ulici, kjer imajo svoje trgovine hrvaški modni oblikovalci Nebo, Skomina in Boudoir. Ljubitelji gledališke umetnosti pa se odpravite v katero od zagrebških gledališč na odlične predstave. Izbirate lahko med hrvaškim narodnim gledališčem (Hrvatsko narodno kazalište), gledališčem Komedija, dramskim gledališčem Gavella, mladinskim gledališčem (Zagrebačko kazalište mladih) ipd. 
Gledališče

Ljubitelji umetnosti se odpravite v Hrvaško narodno gledališče.
August Šenoa je o Zagrebu zapisal: »Povrh starog Griča brda, kao junak lijep i mlad, smjele glave, čela tvrda, slavni stoji Zagreb-grad.« Zagreb se vam resnično lahko predstavi kot lep, mlad, uglajen gospod, ki vas vabi v svoje središče z mestnimi kavarnami, muzeji, gledališči, parki, tramvaji, knjigarnami, reko Savo, jezerom Jarun in še marsičem, za odkrivanje česar pa si boste morali vzeti več kot en dan.

Lara Mihovilović

LARA MIHOVILOVIĆ

LANGUAGESITTERKA® ZA HRVAŠČINO IN MAKEDONŠČINO

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: