Vstopite v jesen pripravljeni






Avtor: DEANA JEZERŠEK
 “Bom začel septembra” je verjetno drugi najpogosteje uporabljen stavek, ko gre za učenje tujega jezika; takoj za stavkom: “Bom začel januarja.” Pravzaprav z začetki jezikovnih tečajev januarja ali septembra ni nič narobe, če se ta dva stavka seveda ne izmenjujeta, ne da bi dejansko kaj storili. Ker je res škoda, da bi zaradi te navade spregledali neverjetno dobre možnosti za učenje jezika, sem se odločila, da ponovno navedem nekaj starih in dodam nekaj novih razlogov, zakaj z jezikovnim tečajem začeti danes – in ne čakati na september. 
Začela bom septembra ... sredi septembra.

Začela bom septembra … sredi septembra.

Wow, koliko je ponudbe!

Če iščete jezikovni tečaj septembra, vas preplavijo oglasi vseh ponudnikov jezikovnih izobraževanj, saj večini jezikovnih šol ta mesec predstavlja začetek sezone. Zato se zna zgoditi, da boste za izbiranje porabili toliko časa, da vas bo na koncu zanimanje za učenje minilo. Za dolge premisleke in sestanke z vsemi ponudniki bo premalo časa in škoda bi bilo, da pod časovnim pritiskom izberete ponudnika, ki vam ne bo pisan na kožo. 
Zastavite si jasen cilj jezikovnega treninga.

Zastavite si jasen cilj jezikovnega treninga.

Idealna priložnost za spoznavanje ponudnikov je poletje

​Poleti je večina jezikovnih ponudnikov v pripravi na novo sezono jezikovnih tečajev in imajo malo več časa, ker se še ni začel naval novih vpisov. Izkoristite ta čas za individualni sestanek, da se pogovorite o svojih željah in potrebah ter prosite za neobvezujočo ponudbo. Ker s tečajem nameravate začeti šele septembra oziroma do takrat pravi tečaj vsaj izbrati, ne boste pod pritiskom, da morate tečaj izbrati takoj, kar vam omogoča premišljeno izbiro in dobro izhodišče za sestanke. 
Dogovorite se za neobvezujoč sestanek s ponudnikom jezikovnih izobraževanj.

Dogovorite se za neobvezujoč sestanek s ponudnikom jezikovnih izobraževanj.

Kakšno je vaše trenutno jezikovno znanje?

​Po navadi se vsi trudijo svoje znanje kategorizirati. V jezikovnem svetu se to po navadi naredi z uporabo Evropske jezikovne lestvice CEFR. Pri LanguageSitterju® je ne uporabljamo, saj povprečnemu Zemljanu stopnja B1 pove zgolj, da je več kot A2 in manj kot B2, česa bolj konkretnega o svojem znanju pa ne izvedo. Realna slika je po navadi vedno taka, da ima vsakdo vsaj nekaj »lukenj« v znanju z zelo osnovnega nivoja, obenem pa pravilno uporablja strukture z višjih nivojev. Zato tudi ne verjamemo v uvrstitvene teste, na katerih se znanje išče v izoliranih stavkih, ki zahtevajo specifičen odgovor, ne iščejo pa splošnega znanja. Pri individualnih tečajih tako pri LanguageSitterju® želimo trenutno znanje definirati na podlagi pogovora v ciljnem jeziku. Šele na ta način lahko damo posamezniku realno povratno informacijo o trenutnem jezikovnem znanju in oblikujemo dober načrt za nadgradnjo obstoječega znanja. 
Pri LanguageSitterju® z vami naredimo plan dela glede na trenutno jezikovno znanje.

Pri LanguageSitterju® z vami naredimo plan dela glede na trenutno jezikovno znanje.

Želite še bolj realno sliko vašega jezikovnega znanja?

​Pri LanguageSitterju® v poletnih mesecih svoje premium tečaje vsako leto ponujamo po zelo ugodni ceni. To počnemo, ker želimo jezike približati širši množici, ker želimo, da se bolje spozna naš način dela, predvsem pa zato, ker želimo, da posameznik dobi karseda realno sliko trenutnega znanja in vidi, kako hitro lahko napreduje na področjih, ki še potrebujejo nadgradnjo. Tako se veliko naših strank najprej odloči za kratek intenziven poletni tečaj, na podlagi katerega lahko natančno določimo plan dela za daljši jezikovni tečaj, s katerim pričnemo jeseni.
Izkoristite ugodne poletne tečaje za hitro nadgradnjo znanja.

Izkoristite ugodne poletne tečaje za hitro nadgradnjo znanja.

Čez poletje bom ponovil vso slovnico, potem pa …

​… septembra vidim, da mi še ni uspelo. In ne bo uspelo niti do januarja (izvzemam dva posameznika, ki sem ju spoznala v svoji karieri in jima je to dejansko uspelo). Kako si sploh predstavljamo »ponoviti vso slovnico«? Vzeti knjigo in predelati vsa poglavja ter to utrditi z vajami? Zaradi izkušnje iz šolskih klopi, ko smo jezik res spoznavali skozi slovnico, jezikovno znanje prepogosto enačimo s poznavanjem slovnice. Vendar je slovnica le ogrodje jezika in vaditi le slovnico je, kot bi gradili le ogrodja hiš, vanje pa nikoli ne bi postavili pohištva, sten, vodne in električne napeljave itd. V takih hišah ne moremo živeti; in prav tako ne moremo govoriti jezika, če poznamo le njegovo ogrodje – slovnico. Bolje bo, da se takoj vpišete v jezikovno šolo in vse potrebno predelate na tečaju samem. Naloga jezikovnih učiteljev je tudi, da slovnična pravila interpretirajo na bolj razumljiv način in skozi primere, ki jih že uporabljate. 
Naj vam ne bo cilj poznati vso slovnico, ampak uspešno prenesti svoje sporočilo.

Naj vam ne bo cilj poznati vso slovnico, ampak uspešno prenesti svoje sporočilo.

Vprašajte prijatelje in sodelavce za priporočilo

​Privarčujte čas pri iskanju pravega jezikovnega tečaja in vprašajte prijatelje ali sodelavce, ali ima že kdo izkušnje s katerim od jezikovnih ponudnikov. Kaj je pri njih delovalo, kaj ni, kako je bilo, kakšen je bil učinek, koliko je bilo potrebnega dodatnega dela, kakšna je bila cena ipd. Če je bil kdo z določenim ponudnikom resnično zadovoljen in so rezultati vidni, potem se splača poskusiti. 

Postavite si čim bolj jasne cilje

​Po izkušnjah sodeč se za jezikovni tečaj hitreje odločijo tisti, ki imajo jasnejše jezikovne cilje. Jasen cilj je tudi izjemen motivator, obenem pa so jezikovni tečaji z dobro definiranim namenom uspešnejši. Tudi če niste med tistimi, ki imajo čez dva meseca izjemno pomemben razgovor za sanjsko službo v francoščini, še vedno lahko sledite ciljem, ki vas bodo spodbudili, da z učenjem začnete takoj. Razmislite o tem, zakaj bi se določenega jezika radi naučili, kako bi ga lahko vključili v svoje vsakdanje navade, kaj bi lahko z njim pridobili tako osebno kot tudi poklicno, kako bi s pomočjo novega znanja dosegli še več v službi. Dobro definiran cilj vas bo pripeljal tudi do ponudnika jezikovnih tečajev, ki vam bo znal najbolje pomagati.
Zastavite si jasen cilj jezikovnega treninga

Zastavite si jasen cilj jezikovnega treninga

Obiščite državo, kjer je vaš novi jezik doma

​Poletje je čas potovanj. Izberite svojo destinacijo smotrno. Če že dolgo odlašate z učenjem nemščine, namenite del svojega dopusta obisku Nemčije ali Avstrije. Tja se lahko odpravite že samo za podaljšan vikend. Nabirajte letake, fotografirajte menije in napise ali grafite, kupite kakšen časopis, pojdite v knjigarno in listajte po knjigah. Vsaj eno si tudi kupite. Poslušajte radio in si zapišite ime pesmi ali izvajalca, ki vam je všeč, prisluškujte domačinom pri sosednji mizi v baru. Bodite aktivni poslušalci in opazovalci v okolju, kjer je vaš novi tuji jezik doma. Če pa se opogumite, vadite z domačini vse obstoječe znanje. Z aktivno uporabo jezika boste pridobili še več. 
Obiščite domovino vašega tujega jezika.

Obiščite domovino vašega tujega jezika.
Če že nekaj časa razmišljate o jezikovnem tečaju ali če ste morda ravno dobili preblisk, da bi bilo to dobro, ne odlašajte. Če ne veste, kje začeti, pokličite našo Ano na 040 842 242 ali pa ji pišite na ana.cepar@languagesitter.si in z veseljem vam bo svetovala. Jezikovni tečaj pogosto povezujemo z dodatnim delom in učenjem in ga zato ne vključimo na urnik v poletnih mesecih, ko si vzamemo čas za oddih. Vendar je spoznavanje novih jezikov zanimivo in prijetno potovanje, zato ga le vključite v tedensko rutino tudi poleti. 


languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: