5 korakov do pravega jezikovnega tečaja






Avtor: ŠPELA PIRC
​Končno ste sprejeli odločitev, da se boste udeležili jezikovnega tečaja. Najpomembnejši korak ste naredili, toda pred samim začetkom vas čaka še nekaj pomembnih odločitev, ki vas bodo vodile do najprimernejše jezikovne šole in jezikovnega tečaja, ki bo zadovoljil vaše cilje in potrebe. Da se boste v množici ponudb odločili za pravo, vam ponujamo nasvete, kako najti najprimernejši tečaj zase.
Kako najti najprimernejši tečaj zase?

Kako najti najprimernejši tečaj zase?

1. Definirajte svoje cilje

​Preden se odločite za jezikovni tečaj, premislite o svojih ciljih oziroma tem, kaj želite z jezikovnim tečajem doseči. Če boste jasno definirali svoje cilje, se boste med drugim tudi lažje odločili, ali se želite udeležiti skupinskega ali individualnega jezikovnega tečaja, koliko ur bi želeli v izobraževanje vložiti in kakšne vsebine vas zanimajo.
Ker se pri LanguageSitterju® zavedamo, da naše stranke pri določanju ciljev velikokrat potrebujejo pomoč, se z vsako stranko pred začetkom jezikovnega tečaja dogovorimo za sestanek, na katerem vam naša vodja izobraževanja Deana Jezeršek svetuje, pomaga jasno definirati cilje in sprejeti pravo odločitev glede najprimernejšega tečaja.
Premislite o svojih ciljih oziroma tem, kaj želite z jezikovnim tečajem doseči.

Premislite o svojih ciljih oziroma tem, kaj želite z jezikovnim tečajem doseči.

2. Zastavite prava vprašanja

​Ko ste končno definirali svoje cilje, sebi in seveda tudi jezikovni šoli zastavite prava vprašanja, ki bodo pripomogla k vaši končni odločitvi. Za pomoč sem naštela le nekaj najpomembnejših; prepričana sem, da boste našli še kakšno dodatno.
  • Koliko časa sem pripravljen vložiti v tečaj?
Čas je faktor, ki ga ne smete zanemariti, ko se odločate za jezikovni tečaj. Relevantna vprašanja, ki si jih morate pred izbiro zastaviti, so: koliko terminov tedensko sem pripravljen investirati v jezikovni tečaj, kateri termin mi najbolj ustreza in koliko časa naj tečaj poteka. Če je termin jezikovnega tečaja za vas prvotnega pomena, potem je prava izbira za vas individualni jezikovni trening, če pa ste časovno prilagodljivi, potem je morda za vas bolj primeren skupinski tečaj. Glede terminov smo pri LanguageSitterju® še posebej fleksibilni, saj sami določite uro jezikovnega tečaja, prav tako pa imate proste roke tudi pri izbiri lokacije.
  • Kakšne vsebine si želim predelati na jezikovnem tečaju?
​Si želite osvežitve znanja tujega jezika, vas čaka pomemben sestanek s tujimi poslovnimi partnerji ali pa se želite jezika učiti »na dolgi rok«? Vsebina jezikovnega tečaja je velikokrat odločilnega pomena pri izbiri pravega tečaja, še posebej pa je izredno pomembna pri odločanju med individualnim in skupinskim tečajem – če se želite posvetiti specifičnim vsebinam in vam ustreza individualno delo, pri katerem tekmujete sami s sabo, je za vas zagotovo najbolj primeren individualni jezikovni trening. Če pa bi radi sledili učbeniku in vas sotečajniki motivirajo, se udeležite skupinskega tečaja. Ne pozabite torej preveriti, katere jezikovne šole poučujejo s pomočjo učbenika in katere se vam glede vsebin 100-odstotno prilagodijo in gradiva pripravijo posebej za vas.
  • Kdo bo moj jezikovni trener?
​Še preden začnete z jezikovnim tečajem, je pomembno tudi, da vam jezikovna šola zagotovi usposobljenega jezikovnega trenerja z jezikoslovno izobrazbo in bogatimi izkušnjami. Le tako boste namreč lahko prepričani, da ste z zakupljenim tečajem dobili kakovostno storitev. Jezikovne šole torej ne pozabite vprašati po učiteljevih preteklih izkušnjah, še posebej na področju, ki se mu želite posvetiti. Ker je na individualnem jezikovnem tečaju prvotnega pomena kemija med vami in vašim jezikovnim trenerjem, povprašajte o možnosti menjave, če se z jezikovnim trenerjem slučajno ne bi ujeli. 
Prava vprašanja bodo pripomogla k vaši končni odločitvi.

Prava vprašanja bodo pripomogla k vaši končni odločitvi.

3. Raziskava trga

​Jezikovni trg ponuja kopico jezikovnih šol in v obilici ponudb se je težko odločiti za tisto, ki vam najbolj ustreza. Predlagam, da stopite v stik z različnimi jezikovnimi šolami in se dogovorite za sestanek oziroma svetovanje. Že po prvem kontaktu s predstavniki šole boste dobili občutek, kakšna je kultura podjetja in koliko je zanje pomembno vaše jezikovno znanje (ne pa le dobiček). Za konec primerjajte cene jezikovnih šol, pri tem pa bodite posebej pozorni na to, kaj vam nudijo za vaš denar: na primer kolikšna je dolžina ure (45 ali 60 minut), ali so materiali vključeni v ceno in kako izkušeni so jezikovni učitelji, ki vas bodo dobili v roke.
Stopite v stik z različnimi jezikovnimi šolami in se dogovorite za sestanek oziroma svetovanje.

Stopite v stik z različnimi jezikovnimi šolami in se dogovorite za sestanek oziroma svetovanje.

4. Razporeditev sredstev

​Pri končni odločitvi za določeno jezikovno šolo ima seveda veliko težo cena jezikovnega tečaja in proračun, s katerim razpolagate. Premium tečaji seveda zahtevajo tudi svojo ceno, toda saj se še spomnite reka »mal dnarja, mal muzke«? Če je cena ne glede na vse prednosti za vas previsoka, preverite, ali izbrana jezikovna šola ponuja posebne akcije oziroma ugodnosti. Pri LanguageSitterju® vam v poletnih mesecih – juniju, juliju in avgustu – ponujamo hitre poletne jezikovne tečaje, v okviru katerih se lahko v nekaj tednih naučite več kot v enem letu klasičnega jezikovnega izobraževanja.
Premium tečaji seveda zahtevajo tudi svojo ceno, toda saj se še spomnite reka »mal dnarja, mal muzke«?

Premium tečaji seveda zahtevajo tudi svojo ceno, toda saj se še spomnite reka »mal dnarja, mal muzke«?

5. Na koncu šteje dobra beseda

​Slovenski pregovor pravi, da »dober glas seže v deveto vas«. Ko se boste odločali za jezikovno šolo, najprej za nasvet povprašajte svoje prijatelje in družinske člane ali poslovne partnerje in kolege, saj je zagotovo že kdo imel izkušnje z jezikovnim izobraževanjem. Če bi radi dobili mnenje iz prve roke, preverite, ali so na spletni strani izbrane jezikovne šole objavljena mnenja zadovoljnih strank. Prav ta vas bodo namreč spodbudila k odločitvi za določeno jezikovno šolo. Seveda bodite pri tem pozorni, da so pod mnenji navedene osebe z imenom in priimkom in da ne gre le za izmišljene izjave. Pa srečno!

Špela Pirc

ŠPELA PIRC

KOORDINATORKA IZOBRAŽEVANJA
spela.pirc@languagesitter.si | www.languagesitter.si

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: