DRAGI DJED BOŽIĆNJAK, MOJA BOŽIĆNA ŽELJA JE…






Decembrski čas je tisti čas v letu, ko se zdi, da je življenje velika, čudovita pravljica, polna prešernih prazničnih trenutkov. Mmm, kako dišijo fritule, kobasice, čvarki, kako se bleščijo praznične luči v mestu, ki je bilo dvakrat zapored razglašeno za adventno prestolnico Evrope. Če ste pomislili na Dunaj, ste pihnili mimo, kajti najlepša adventna prestolnica leta 2017 je Zagreb.
Trgi, ulice, sprehajališča in ostali zagrebški biseri se v decembrskem času prelevijo v prazničen muzej na prostem in poskrbijo za pravo božično vzdušje. 
​Ste pripravljeni za potep po Zagrebu?
Zagreb

Najlepša adventna prestolnica leta 2017 je Zagreb. (Slika: Croatia Week)

Ledeni park na Tomislavcu

Najprej si boste nadeli drsalke in se na Trgu kralja Tomislava v Ledenem parku ogreli na največjem drsališču na prostem v tem delu Evrope. Ob zvokih dobre glasbe in vonjavah z okoliških stojnic boste lahko uživali na ledeni ploskvi. 

Advent na Zrinjevcu

Nato se boste sprehodili do parka Zrinjevac, kjer vas pričakujejo številne lesene hiške s stojnicami, na katerih lahko kupite novoletna darilca. Pred paviljonom, v katerem vsak dan potekajo številni koncerti domačih in tujih glasbenikov, lahko tudi zaplešete, ne pozabite pa nazdraviti s kozarčkom vinčeka.
Zrinjevac

V parku Zrinjevac vsak dan potekajo številni koncerti domačih in tujih glasbenikov. (Slika: Telegram)

Božićna bajka na Trgu bana Jelačića

Tudi če v Zagrebu ne bo snega, ga boste doživeli na glavnem zagrebškem trgu, kjer vas pričakujejo zasnežena drevesa, veliki adventni venček in oder, s katerega odmevajo zvoki priljubljenih hrvaških skupin, gledaliških predstav, otroških zborov in ostalih zabavnih vsebin.

Evropski trg – za mlade in mlade po duši

Korak stran od glavnega trga vas na Evropskem trgu čakajo kreativne vsebine mladih umetnikov, nenavadni okraski in pestra ponudba na stojnicah. Ob kozarcu vinčeka ali rakijice pa bo prijetnejši tudi ogled različnih filmov, razstav in koncertov.

Kaptol

Pred zagrebško katedralo si lahko v dnevih pred božičem ogledate žive jaslice, preštejete ovčke in pastirje ter si ogledate hlev, na adventni čas pa opozarjajo tudi prižgane sveče na adventnem vencu.
Kaptol

Pred zagrebško katedralo si oglejte žive jaslice. (Slika: Advent Zagreb)

Fuliranje na Strossmayerjevem trgu

Pod vzpenjačo si lahko privoščite dobrote iz ostalih delov sveta ali si kupite vrečko čvarkov (ocvirkov) in se prepustite ritmom različnih DJ-ev. Če vam v oči pade simpatično dekle ali simpatičen fant, začnite s fuliranjem. Le kaj je fuliranje? Fuliranje v slengu ni le osvajanje, ampak obnašanje, ki pri nasprotni osebi vzbudi zanimanje. Ali kot pravijo Zagrebčani: »Svaki fulirant ponaša se fino kak se šika, lepo se ponašati to mu je navika.«

Advent v tunelu Grič

Svoj potep lahko sklenete v tunelu. Posebna zagrebška atrakcija je namreč božična pravljica v tunelu Grič. Sprehod skozi tunel je zasnovan s pomočjo 3D-inštalacij na stropu, ki stene tunela preoblikujejo v zasnežene iglaste gozdove in ledene gore, ki vas ob zvokih izbrane glasbe in akustičnosti prostora popeljejo v čisto novo dimenzijo.
Picture

Sprehod skozi tunel Grič je zasnovan s pomočjo 3D-inštalacij na stropu. (Slika: Jutranji)

S čim razvajati svoje brbončice?

Čeprav boste v pestri gastro ponudbi našli specialitete z različnih koncev sveta, vam priporočam lokalne specialitete. Iz lesenih hišk diši po kobasicah od vepra (divja svinja) in jelena, sarmicah, čvarkih (ocvirkih), knedlicah, dinstanem zelju (dušeno zelje), gulašu v kruhu, fritulah, zagrebških paprenjakih, kiflicah, mlincima … 
Poleg kuhanega vinčeka, brez katerega ni adventa, lahko za pogum zvrnete kozarček teranina, medovače ali rakijice ali pa si privoščite pravo božićno pivo v pivnici Medvedgrad.

Kako nagovoriti prodajalce, gostince ali Božička

Če boste na stojnicah našli primerna darilca za svoje najbližje in želite izvedeti, koliko stanejo in čemu služijo, ali pa če želite zgolj naročiti kozarec vina, si zapomnite naslednje:
  • Koliko košta kuglica za bor, anđeo, keks, čizmica? *

*Koliko stane kroga za jelko, angel, piškot, škorenj?

  • Če se vam zdi cena previsoka, nikar ne recite Ovo mi je jako drago, ampak Ovo mi je jako skupo* (drago v hrvaščini pomeni ljubo/všečno: Drago mi je da sam došao u Zagreb).

*To mi je zelo drago.

  • Čašu crvenog ili bijelog vina? Za mene crveno!*

​*Kozarec rdečega ali belega vina? Zame rdeče!

  • Gdje je zahod?* boste vprašali, če vas bo tiščalo tja, kamor gre še cesar peš. Če pa vas zanima, kje je zahod, vprašajte Gdje je zapad?

*Kje je stranišče?

  • Kobasicu i dinstano zelje molim! … Če želite zraven še čebulo, prosite za luk, če želite še česen, pa naročite bijeli luk oziroma češnjak.

*Klobaso in praženo kislo zelje, prosim!

Lara Mihovilović

Še posebej rada obiščem hrvaško prestolnico v decembru.
​In še najpomembnejše, kako nagovoriti Božička:
V hrvaščini Božiček sliši na ime Djed Božičnjak, njegovi pomočniki jeleni pa so sobovi. Če srečate Djeda Božičnjaka, ga nagovorite s Ho, ho, ho, Djede Božičnjaku, bok, kak si? Lahko mu tudi šepnete: Bio sam jako dobar ove godine/Bila sam jako dobra ove godine. Moja božićna želja je …  Morda vam bo na Badnjak (božični večer) uresničil željo.

Sretan Božić i Nova godina

​Svoje praznične želje lahko izrečete tako:
  • Sretan Božić i Nova godina.
  • Čestit Božić i sretna, uspješna Nova godina.
  • Blagoslovljen Božić i sretna Nova godina.
  • Sretne blagdane.
V hrvaščini se božič in novo leto pišeta z veliko začetnico (Božić, Nova godina), prav tako kot Djed Božićnjak, prazniki pa so blagdani.
Namesto klasičnega voščila vam za konec voščim z verzom hrvaškega pesnika Dragutina Domjanića, ki v pesmi Božić pravi: 
»Božić je došel nam vesel,
vsakomu sreće v sela i grad,
meni takaj.»

Picture

LARA MIHOVILOVIĆ

LANGUAGESITTERKA® ZA HRVAŠČINO IN MAKEDONŠČINO

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: