How’s she cuttin’? oziroma kako se sporazumeti v tujini






Ko sem bila stara 16 let, sem s skupino Slovencev obiskala prijatelje na Severnem Irskem. Že od nekdaj sem bila dobra v angleščini in se mi je zdelo, da se lahko uspešno sporazumevam z angleškimi govorci. Vendar sem se, ko smo prišli na Severno Irsko, kar naenkrat znašla v nenavadnem svetu, polnem neznanih besed in fraz. Začelo se je že s pozdravom. Naši prijatelji so se med seboj pozdravljali s: »How’s she cuttin’?« Hm, kako ona reže … kaj? In še bolj nenavadno, drugi so jim odgovarjali s frazami, kot je na primer: »Big thick slices.« Hm, velike, debele rezine? Kakšna je tukaj povezava? Najprej se je Slovencem to zdelo skrajno nenavadno, ko pa so nam razložili, da gre le za lokalni pozdrav, ki ga uporabljajo v smislu »Kako si?«, nam je postalo zabavno in smo se še mi začeli pozdravljati na ta način. 
Vsepovsod, kamor gremo, nas obkrožajo jeziki. Vendar je angleščina kraljica jezikov, ki nam danes odpira največ vrat, ne glede na to, na kateri konec sveta poletimo (ali se virtualno preselimo). Pri LanguageSitterju® poučujem angleščino in slovenščino. Naj vam predstavim svojo pot do jezikov, poučevanja in vsega vmes ter način, kako lahko vi stopite na potovanje učenja jezika z mano.
Naj vam predstavim svojo pot do jezikov, poučevanja in vsega vmes.

Naj vam predstavim svojo pot do jezikov, poučevanja in vsega vmes.

Patricija = poučevanje + potovanje

Besedi, ki me lahko najbolje opišeta, sta poučevanje in potovanje. Poučevanje je moja strast in način izražanja, potovanja pa so tisto, kar me je in me še vedno nenehno na novo oblikuje. Ljubezen do jezika in ljudi me je peljala do študija anglistike in sociologije, kjer sem pridobila izobrazbo profesorice angleščine in sociologije, v praksi pa danes poučujem angleščino in slovenščino kot tuji jezik. Študij sociologije me je okrepil z dodatno širino, preko katere zelo dobro razumem povezavo med jezikom in človekom ter lahko zelo dobro predvidim, na kakšen način se bo oseba najlažje naučila jezika.
Ob študiju sem znanje angleščine pilila v mednarodnem okolju: semester sem preživela na izmenjavi v Lizboni na Portugalskem in ob tem spoznavala še osnove portugalščine, semester pa kot pripravnica prevajalka v eni od evropskih institucij v Bruslju v Belgiji, kjer sem ob vsakodnevni rabi angleščine obrusila tudi šibko znanje francoščine iz osnovne šole. Po zaključenem študiju sem iskala primerno jezikovno šolo, kjer bi lahko izražala svojo strast do poučevanja skozi kreativen in učinkovit pristop. Našla sem agencijo LanguageSitter®, kjer sem se takoj počutila kot doma. Všeč sta mi vizija in pristop, ki se popolnoma osredotočata na posameznika in potrebe po znanju jezika v današnji družbi. Metoda LanguageSitter® omogoča uspešno učenje jezika na spontan in zanimiv način. Na mojih urah stranke usvojijo tista znanja, ki jih potrebujejo v svojem poklicnem ali osebnem okolju, hkrati pa jim naša srečanja predstavljajo tudi odklop in sprostitev od vsakdana.
Verjamem, da se jezika najbolje učimo, ko smo z njim obkroženi in nas posrka vase.

Verjamem, da se jezika najbolje učimo, ko smo z njim obkroženi in nas posrka vase.
Verjamem, da se jezika najbolje učimo, ko smo z njim obkroženi in nas posrka vase. Takšen pristop uporabljam tudi pri svojem poučevanju. Ni nujno, da gremo za učenje jezika na Irsko ali v Anglijo. Angleščina kot lingua franca sveta je uporabna v vseh mednarodnih okoljih, tako na Portugalskem kot na Japonskem ali v sosednji Avstriji. Učimo se je lahko kjerkoli. Zame je poučevanje jezikovno potovanje, v okviru katerega nekoga lahko pripeljem do zastavljenega cilja. Bistvo in tisto najbolj zanimivo pa se dogaja že na poti.

What’s the craic? – Grand.

Ne glede na to, kako dobri je naše znanje tujega jezika, vedno obstajajo novo besedišče in nove dimenzije znanja za okrepitev naše jezikovne kompetence. To velja predvsem za besedišče, ki je vezano na lokalno okolje. Če vas bo pot kdaj peljala na Irsko, lahko uporabite tudi priljubljeni pozdrav »What’s the craic?«, kar pomeni enako kot »How are you?«, torej »Kako si?«. Beseda »craic« se izgovori enako kot »crack« /krek/ in pomeni »fun«, torej »zabavno«. Če želite nekaj opisati kot zelo zabavno, lahko rečete »great craic«, za nekaj še bolj zabavnega pa uporabite »savage craic«.
Ena od najbolj pogosto uporabljenih besed na Irskem je beseda »grand« /grend/. Ta beseda je tudi najbolj uporabna kot odgovor na vprašanji »How’s she cuttin’?« ali »What’s the craic?«. »Grand« pomeni enako kot »okay«, torej »v redu«, »dobro«. Uporabimo jo lahko tudi kot potrditev dogovora, na primer:
  • Let’s meet tomorrow and practice English together. – Grand.
Let's meet tomorrow and practice English together. – Grand.

Let’s meet tomorrow and practice English together. – Grand.

Vsak dan je priložnost za nov začetek

Verjamem, da se vsi učimo celo življenje in tudi življenje sámo je dober učitelj. Vendar je včasih dobro, da imamo ob učenju ob sebi nekoga, ki nas zna usmerjati in spodbujati k našim ciljem. Tukaj smo mi, jezikovni trenerji, tisti, ki znamo preko jezikovnih treningov na pravi način spodbuditi učenje in okrepiti jezikovne kompetence, ki jih vi potrebujete v vašem vsakdanjem ali poklicnem življenju. 
Vsak dan je nova priložnost, ko lahko začnete ali nadaljujete s svojim jezikovnim potovanjem. Če potrebujete znanje jezika v poslovnem svetu ali zasebnem življenju ali bi se radi naučili še kakšno lokalno angleško frazo, ne skrbite. Rezervirajte termin in stopite na pot učenja jezika z mano!
Rezervirajte termin in stopite na pot učenja jezika z mano!

Rezervirajte termin in stopite na pot učenja jezika z mano!

Patricija Frlež

PATRICIJA FRLEŽ

LANGUAGESITTERKA® ZA ANGLEŠČINO IN SLOVENŠČINO

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: