Insajderski vodič po Padovi






Avtor: JANA ŽIGON
Ni veliko mest, ki se v krogu 200 kilometrov od slovenske meje lahko kosajo z Benetkami. No, Benetk verjetno ne gre primerjati z nobenim mestom na tem planetu (razen z Ljubljano, seveda ;-)). Vseeno Padova ponuja množico raznolikih vsebin, ki jih lahko stlačimo v enodnevni izlet ali vikend pobeg. Prestižna univerza, poučni muzeji, številne razstave, čudovite trgovinice z izdelki domače obrti, koncerti na prostem in prijeten mestni utrip so le delček vsega, kar lahko tu doživite. Mesto je dovolj majhno, da se lahko po njem premikate peš, in dovolj veliko, da skočite na tramvaj. Ima pa tudi eno pomanjkljivost, če temu lahko tako rečemo: to je mesto trikrat brez, tre volte senza. Brez česa? Odgovor poiščite v spodnjih vrsticah.
Trg Piazza dei Signori.

Trg Piazza dei Signori.

Prvi poljub v zgodovini umetnosti

​Romantiki in ljubitelji zgodovine umetnosti boste gotovo prišli na svoj račun z obiskom Cappelle degli Scrovegni, v kateri si lahko ogledate Giottove freske. Umetnik je motive za svoje delo povzel iz Biblije. Kapelo naj bi dal zgraditi bogataš Enrico degli Scrovegni, da bi poplačal za grehe oderuškega očeta. Ali je oče tako prišel do svojega mesta v nebesih, ne vem, zagotovo pa so freske iz 14. stoletja vredne ogleda: mene sta fascinirala predvsem zvezdnato nebo in prvi poljub v zgodovini umetnosti (tako ga vsaj oglašujejo). Obisk kapele je treba več tednov vnaprej rezervirati na uradni spletni strani; čas ogleda je seveda omejen, a dovolj dolg, da se naužijete Giottovih mojstrovin. Padova je nasploh mesto številnih kapel in cerkva, okoliš pa je posejan z mnogimi samostani. Daleč največja (in najbolj načičkana) je romarska cerkev svetega Antona Padovanskega, zavetnika mesta. Domačini svojemu zavetniku pravijo kar svetnik, Santo, in ne uporabljajo njegovega imena. Padova prvič »brez«, torej.
Cerkev svetnika brez imena.

Cerkev svetnika brez imena.

Za kavomanke in kavomane

V Padovi boste težko našli slabo kavo. Za razliko od Benetk so cene zmerne (tudi če sedite pri mizi); za razliko od Tržačanov, ki imajo za naročanje kave besednjak zase, so za naročilo kave v Padovi čisto dovolj klasični izrazi, ki jih verjetno že poznate (un caffè, un macchiato, un cappuccino, un caffelatte …). Če vam navadna kava ni dovolj, se lahko odpravite v Caffè Pedrocchi, kavarno »brez vrat« (včasih je bila namreč odprta 24 ur dnevno), in naročite »un caffè Pedrocchi«: kombinacija tople črne kave z mrzlo smetano, meto in posipom kakava vas bo zagotovo očarala. Popijete jo, ne da bi jo pomešali ali dodali sladkor. No, za tole zgodovinsko kavarno vam vseeno svetujem, da pijačo naročite in popijete pri pultu (na desni strani palače, vhod skozi letni vrt). Če so vas Giottove freske preveč izmučile, lahko kavo odnesete v zeleno dvorano in jo tam popijete. Caffè Pedrocchi ima namreč več dvoran, skozi katere se lahko prosto sprehajate. Naj omenim le najpomembnejše: belo, rdečo in zeleno dvorano, sala verde, kjer lahko študentje in drugi obiskovalci preberejo časopis ali poklepetajo, ne da bi jim bilo treba naročiti. Od tu izraz »essere al verde«, biti v minusu. Vse dvorane so čudovite, prepoznali pa jih boste po barvi oblazinjenih sedežev. 
Caffè Pedrocchi.

Caffè Pedrocchi.

Obisk prestižne univerze, ustanovljene leta 1222, na kateri je poučeval tudi Galileio Galilei. No big deal.

​Toplo priporočam vodeni obisk najlepših dvoran univerze, ki se nahaja v Palazzo Bo. Dvakrat, ob sobotah tudi trikrat dnevno vam vodiči v italijanščini ali zelo spodobni angleščini razkažejo Aulo magno in kateder, izza katerega je poučeval Galileo Galliei, ter najstarejšo anatomsko predavalnico na svetu. Fotografirate se lahko s kipom Elene Lucrezie Cornaro, prve ženske diplomantke na svetu. Za obisk se ni treba predhodno najaviti; dovolj je, da na blagajni kupite vstopnico približno pol ure pred ogledom. Ob nedeljah ogledov ni. 
Ulica, po kateri je v službo hodil Galileo Galilei.

Ulica, po kateri je v službo hodil Galileo Galilei.

​Kdor sladoled prodaja/liže, zlo ne misli

Nekateri domačini pikro izjavljajo, da Padova postaja mesto sladoleda. Res je, da prodajalne sladoleda rastejo kot gobe po dežju, ampak jaz v tem ne vidim čisto nič slabega. Ponavljam že to, kar sem napisala v poglavju o kavi: dober sladoled boste našli skorajda povsod. Sama največkrat zavijem v Gnam Gnam, kjer izdelujejo domač sladoled iz ekoloških sestavin, pa še v strogem centru je (Piazza dei Signori). Obvezno ga morate pojesti na stopnišču čez trg, pred Palazzo della Ragione. Zakaj? Ker tako delajo domačini. Spodobi se, da preletite še mini vodnik po naročanju sladoleda:
  • Quanto costa una pallina? – Koliko stane ena kepica?
  • Prendo il cono: una pallina di frutti di bosco. – V kornetu bom eno kepico gozdnih sadežev.
  • Prendo la coppetta: una pallina di amarena e una di yogurt. – V lončku bom eno kepico amarene in eno jogurta.
  • Per me due palline in coppetta: yogurt e fragola. – Zame dve kepici v lončku: jogurt in jagoda.
  • Per me una pallina in cono, metà cocco e metà vaniglia. – Zame eno kepico v kornetu, pol kokosa in pol vanilje.
  • Grazie. È buonissimo! – Hvala. Odličen je! (ob okušanju sladoleda)
Gelateria Gnam Gnam.

Gelateria Gnam Gnam.

​Najboljši aperitiv je skrit »v senci trga«

No, čas za aperitiv in klepet je resnično prava esenca italijanskega življenja. Po 17. uri svetujem obisk All’ombra della piazza (Via Pietro d’Abano), kjer lahko izbirate med dobrimi vini in pivom italijanskih mikropivovarn. Izbiro vina ali piva lahko prepustite tudi osebju, ki vam bo gotovo znalo svetovati. A pravi razlog, zakaj je ta lokal vedno poln domačinov, so okusni prigrizki, cicchetti, tako da ne pijete na prazen želodec. Ker je lokal majhen, nikar ne vihajte nosu in se pridružite klepetajoči množici obiskovalcev, ki svojo pijačo srkajo stoje na ulici. 
All'ombra della piazza.

All’ombra della piazza.

Ogled najstarejšega, a najsodobnejšega univerzitetnega botaničnega vrta na svetu terja počitek na Prato della Valle

Prato della Valle, ovalni park, obkrožen s kipi imenitnih mož, je idealen prostor za počitek. Ko so ga v 18. stoletju zasnovali, je bil to zaradi gosto posejanih dreves največji trg v Evropi brez trate. Zato so domačini ohranili ime prato senza erba, travnik brez trave. No, zdaj je to še vedno eden največjih ovalnih trgov v Evropi, le drevesa so posekali in posejali travo. Park je dobro obiskan – študentje, domačini in turisti pridejo sem počivat. Za parkom se nahaja Foro Boario, kjer lahko parkirate, če se v Padovo pripeljete z avtom. Blizu parkirišča je tudi najstarejši univerzitetni botanični vrt na svetu (Via Orto Botanico). Goethe je tu posadil palmo, ki še kar raste. Sicer so vrt prenovili in zdaj je eden najsodobnejših na svetu; v njem lahko občudujete rastline s celega sveta. Seveda obisk terja svoj čas – ker je struktura ogromna in vstopnica ni ravno poceni, si za obisk le rezervirajte kako uro več. Za Padovo si vzemite čas.
Prato della Valle.

Prato della Valle.

Jana Žigon

​JANA ŽIGON

LANGUAGESITTERKA® ZA ITALIJANŠČINO

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: