Kam se odpraviti na božični sejem v Avstrijo?






Avtor: LARA KRAŠOVEC 
Vsak dan beremo, poslušamo in gledamo slabe novice iz sveta, v katerem živimo. Vendar imamo po mojem mnenju ljudje čudovito lastnost: iz slabega vedno naredimo najlepše, kar se da. Tako tudi najbolj hladni in tudi sicer vremensko najmanj prijetni in najbolj temni del koledarskega leta, ko so dnevi najkrajši, uspemo preoblikovati v obdobje, ko lučke osvetlijo naše večere, topli napitki pogrejejo naše roke in telo, osebe, ki jih imamo najraje, pa še posebej močno ogrevajo naše srčke. Govorim seveda o prazničnem mesecu decembru, ko se radi podružimo ob lučkah tako doma kot tudi na božičnih sejmih.
Za vas sem izbrala tri najlepše božične sejme v Avstriji, ki mi brez dvoma pričarajo najlepše praznične občutke in v meni prebudijo tudi pristno otroško veselje ob prihajajočih praznikih. 
Picture

Kateri so po mojem mnenju najlepši božični sejmi v Avstriji?

Drsanje v soju luči

Najbolj poseben božični sejem bodo letos odprli prav v avstrijskem glavnem mestu, natančneje na Rathausplatz, kjer obljubljajo »Wiener Weihnachtstraum am Christkindlmarkt« oziroma dunajske božične sanje na božičnem sejmu. Zanimivo je dejstvo, da Avstrijci za poimenovanje božičnih sejmov uporabljajo kar nekaj izrazov, in sicer Adventmarkt (adventni sejem), Weihnachtsmarkt (božični sejem) in Christkindlmarkt, pri čemer Christkind predstavlja božje dete oziroma Jezuščka, ki otroke in »ta pridne« za božič tudi obdaruje. Zakaj je ta sejem tako poseben? V prvi vrsti ima najlepšo atmosfero, ki tako v mlajših kot tudi v starejših zbuja nostalgične občutke in kar vabi k druženju ob kuhanem vinu, čaju in prigrizkih. Za še bolj pravljično vzdušje pa se lahko obiskovalci preobujejo v drsalke in se v soju božičnih luči podajo na led; zabavajo se lahko na približno 4500 kvadratnih metrih ledene ploskve. 
Drsanje

Na Dunaju obljubljajo »Wiener Weihnachtstraum am Christkindlmarkt« oziroma dunajske božične sanje na božičnem sejmu. (Slika: Stadt Wien Marketing)

Lučke na jezeru

Najbrž so obiskovalcem božičnih sejmov najbolj znani sejmi v centrih večjih ali morda tudi manjših mest, naslednji pa je nekoliko drugačen in ravno zato zanimiv. Nahaja se v Zgornji Avstriji, v okolici mesta Gmunden, natančneje ob jezeru Traunsee, ki velja za najgloblje jezero v Avstriji. Sejem vsako leto organizirajo v okolici dveh gradov: prvi leži na jezeru in ga zato imenujejo Seeschloss, Landschloss pa, kot pove že njegovo ime, leži na kopnem. Da je kulisa še bolj pravljična, se obiskovalci do gradu na jezeru lahko sprehodijo po 123 metrov dolgem lesenem mostu, ki je v adventnem času čudovito praznično osvetljen. Poleg tega so osvetljeni tudi nekateri elementi na jezeru oziroma na vodi, tako da je vzdušje še bolj pravljično. Obiskovalci tako ob prijetni praznični glasbi pohajkujejo ob jezeru in po mostu. Lahko bi rekli, da gre za pravo »morje lučk« oziroma v tem primeru za »jezero lučk«. V jezeru lučk pa poleg plavajočih osvetljenih krogel in božičnih drevesc, polnih svetlobe, najdemo tudi plavajoče jasli z Marijo, Jožefom in Jezuščkom ter živalmi v naravni velikosti. Priljubljena motiva sta tudi ogromen osvetljen adventni venec in angelček, ki nastopa v pravi »vodni diaprojekciji«. 
Traunsee

Ste že slišali za avstrijsko jezero Traunsee? (Slika: Busreisen Lehner)

Meni najbližji božični sejem

Tako v srčku kot po razdalji mi je najbližji božični sejem na avstrijskem Koroškem, in sicer v mestu Beljak, ki ga večinoma imenujemo kar Villach. Tam se lahko potopite v pravljično deželo, ki očara prav vsakogar. Drevesa, trgi in ulice v predbožičnem času zažarijo s pomočjo tisočih lučk in že na ta način si obiskovalci lahko pogrejejo srca. Poleg tega se zvonik cerkve Sv. Jakoba v središču mesta vsako leto simbolično spremeni v ogromno in čudovito svečo, ki žari tako močno, da jo je mogoče opaziti že od daleč. 
Na glavnem trgu pa vas začara čudovit vonj po božiču, ki ne nastane samo zaradi atmosfere, temveč predvsem zaradi odlične kulinarične ponudbe, ki vas tam pričakuje. V letošnjem adventu se boste lahko z ladjo prvič odpeljali po reki Dravi in si tako privoščili romantično vožnjo, polno luči, s pogledom na božično okrašeno mesto. 
Beljak

Meni najljubši je božični sejem v Beljaku. (Slika: Region Villach)
Da obisk božičnega sejma v Avstriji ne bo samo lep, ampak tudi izredno okusen in resnično vesel, je dobro, da spoznamo nekaj izrazov, s katerimi si lahko na stojnicah naročimo kuhano vino in čaj ter sogovorniku v nemščini voščimo lepe praznike. Kot rečeno, je najpomembnejši izraz, s katerim se pogrejemo, zagotovo: »Einen Glühwein, bitte!« Tako namreč naročimo kuhano vino. Tisti, ki nas pelje nazaj domov, lahko reče: »Einen Tee, bitte!«, s čimer si bo naročil čaj. Ko imamo končno v rokah topli napitek, lahko nazdravimo in drug drugemu zaželimo lepe praznike oziroma srečen božič in lepo novo leto, in sicer tako: »Frohe Weihnachten und ein gutes neues Jahr!« Enako želim tudi vsem našim bralcem.

Lara Krašovec

LARA KRAŠOVEC

LANGUAGESITTERKA® ZA NEMŠČINO

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: