Na hrvaških plažah posezimo tudi po hrvaškem leposlovju






Hrvaška obala je še vedno zelo priljubljena poletna destinacija Slovencev. Ta podatek izpostavimo vsako leto. S katerega zornega kota bomo na hrvaščino pogledali to poletje? Skozi hrvaško leposlovje.
Vsako leto si zadam cilj, da bom med letovanjem na Hrvaškem prebrala knjigo hrvaškega avtorja v izvirniku. S ponosom prebiram besedo za besedo v jeziku, ki ga znam uporabljati le v omejeni meri, kljub temu pa mi razumevanje leposlovja gladko teče. Vedno znova me presenetita jedrnatost in spevnost hrvaškega jezika. Da knjig ne bom več izbirala na slepo, zgolj na podlagi naslovnice, sem za knjižna priporočila prosila Laro Mihovilović, LanguageSitterko® za hrvaščino, makedonščino in slovenščino. Z veseljem delim njen seznam priporočil poletnega čtiva v hrvaščini. Zaupajte ji in vsaj eno od spodnjih knjig vzemite letos s sabo na morje.
Na hrvaški obali si preberimo tudi kakšno hrvaško knjigo.

Na hrvaški obali preberimo tudi kakšno hrvaško knjigo.
Ivica Prtenjača: Sine, idemo kući
Kratek opis: Družinska saga o neozdravljivo bolnem očetu in sinu, ki v pandemskem času naredi vse, da bi očetu izpolnil zadnjo željo in ga odpeljal v rodni dalmatinski kraj.
Pogled z jezikovne plati: Roman je zanimiv zaradi prepletanja dveh glasov – glasu sina, ki spominja na otroški stil pisanja, in glasu starega očeta, ki je poln zanimivih besed, modrih izjav, fraz. Prepletanje različnih stilov roman jezikovno bogati.
Slavenka Drakulić: Dora i Minotaur
Kratek opis: Portret ženske, ki je bila v burnih letih druge svetovne vojne muza, ljubimka in ideal slavnega slikarja Pabla Picassa, hkrati pa tudi ženska, ki je odkrivala njegove temne plati.
Pogled z jezikovne plati: Čeprav je zgodba v romanu izmišljena, je napisana v takšnem stilu, da jo bralec dojame kot resnično, faktično, dokumentarno. Prvoosebna pripovedovalka govori z intimnim, čustvenim glasom, ki bralca nedvomno pritegne.
Knjiga Dora i Minotaur vas bo zagotovo navdušila, če vas zanima življenje Pabla Picassa.

Knjiga Dora i Minotaur vas bo zagotovo navdušila, če vas zanima življenje Pabla Picassa.
Đorđe Matić: Niotkuda s ljubavlju
Kratek opis: Glavni junak leta 1991 odide iz domovine, da bi našel boljši svet. V izgnanstvu išče izgubljene ljubezni in hrepeni po domu. Zgodba o iskanju sebe, najbližjih, doma, miru …
Pogled z jezikovne plati: Struktura v zgodbi spominja na sonetno formo, pripoved zveni kot glasba. Preplet poezije in proze daje knjigi poseben čar.
Dino Pešut: Tatin sin
Kratek opis: Mladi intelektualec se po poslovnem neuspehu, obupu in razočaranju začne ukvarjati z življenjem in odnosom s svojim bolnim očetom. Zgodba o družinskih odnosih in odnosu do sebe.
Pogled z jezikovne plati: Za bralca so zanimivi dialogi, ki so polni humorja, ironije in vsakdanjega jezika, ki je prisoten v odnosih. To potrjujejo tudi kratki, natančni stavki in besedišče, polno kletvic, pogovornih izrazov, slenga itd.
V knjigi Tatin sin boste uživali, če vas zanimajo družinski odnosi in fascinira preprostejši, pogovorni jezik.

V knjigi Tatin sin boste uživali, če vas zanimajo družinski odnosi in navdušuje preprostejši, pogovorni jezik.
Vedrana Rudan: Puding od vanilije
Kratek opis: Nevsakdanja zbirka kolumn, ki se ukvarjajo s problematiko korupcije, pravicami žensk, pandemijo, hinavščino, politiko, demokratičnim fašizmom itd.
Pogled z jezikovne plati: Vedrana Rudan je znana po tem, da piše brez dlake na jeziku, odprto, iskreno, včasih vulgarno, z uporabo psovk, metafor, cinizma, satire. Njen posebni slog pisanja bralca privabi ali ne; vsekakor pa so njene zgodbe takšne, da v bralcu odpirajo vprašanja, dileme, razmislek.


Lara Mihovilović

LARA MIHOVILOVIĆ

LANGUAGESITTERKA® ZA HRVAŠČINO, MAKEDONŠČINO IN SLOVENŠČINO

Lara Mihovilović
LANGUAGESITTERKA ZA HRVAŠČINO, SLOVENŠČINO IN MAKEDONŠČINO

Prijavite se na e-novice: