OČARLJIVA Prestolnica avstrijske zvezne dežele Štajerske: Gradec






Avtor: KAJA MARINŠEK
Poletje – morje, sonce, plaža in vse, kar še sodi zraven. Vsaj tako si običajno predstavljamo ta letni čas. Vsekakor je čar tega tako zelo priljubljenega letnega časa ravno v njegovi sproščenosti. Življenjski tempo se tedaj namreč malce umiri, posledično pa imamo več časa zase in za posvečanje svojim interesom. Hkrati je to tudi čas, ko se je skorajda »treba« odpraviti tudi kam na lepše, bodisi na obalo bodisi v kraje v okolici, denimo v (manjša) mesta. Čeprav nam ta poleti pogosto uidejo iz spomina, nam ravno po zaslugi svoje pestrosti ponujajo možnost t. i. enodnevnega pobega. Eno izmed tovrstnih očarljivih mestec je tudi Gradec (Graz): mesto praktično na dosegu roke, ki nam nudi priložnost krajšega oddiha.
Gradec

Gradec: mesto na dosegu roke, ki nam nudi priložnost krajšega oddiha.

Kaj pa mi takšno mesto sploh lahko ponudi?

Ob omembi prestolnice avstrijske zvezne dežele Štajerske tudi mene sprva prešine vprašanje: »Kaj pa mi takšno mesto sploh lahko ponudi?« Odgovor se glasi: veliko, in sicer (tudi) v tako kratkem času. Da bi začutili utrip tega čudovitega mesta, sicer drugega največjega avstrijskega mesta, ki leži v neposredni bližini slovensko-avstrijske meje, in si ogledali nekaj njegovih najlepših točk ter popili kavo oz. dve (ali pa morda pojedli sladoled), zadošča že zgolj en sam dan. Med tiste »klasične« mestne znamenitosti, ki jih nikakor ne gre spregledati, uvrščamo staro mestno jedro (Altstadt) z glavno ulico Herrengasse in številnimi očarljivimi stranskimi uličicami in trgi (mdr. Glockenspielplatz, Hauptplatz, Sporgasse, Sackstraße ipd.), ki zadostijo še tako izbranemu nakupovalnemu in gurmanskemu okusu ter željam po ogledovanju raznih kulturnih znamenitosti (npr. mestne hiše, opere, stolne cerkve, deželne hiše, frančiškanske cerkve, mavzoleja cesarja Ferdinanda II., bazilike Mariatrost itd.).
Schlossberg

Grad Schlossberg na 200 m visokem grajskem hribu lahko dosežemo bodisi peš bodisi z vzpenjačo.
Poleg »najočitnejših« se v Gradcu nahaja še kopica drugih zanimivosti, ki po eni strani sooblikujejo renesančno-baročno podobo mesta, po drugi pa doprinesejo k njegovemu sodobnemu oz. urbanemu utripu. Med točke, ki so v Gradcu postale že pravi muss, uvrščamo denimo grad Schlossberg na 200 m visokem grajskem hribu, ki ga lahko dosežemo bodisi peš bodisi z vzpenjačo. Poleg čudovitega razgleda bomo tam našli tudi grajsko restavracijo, v kateri bodo svoje mesto gotovo našli sladokusci, in grajske vrtove (Schlosspark). Če ste ljubitelji alternativnega, se lahko po ogledu gradu spustite do t. i. (umetnega) otoka na reki Muri (Murinsel) in tam popijete kakšno kavo. Prav tako se v neposredni bližini otoka nahaja ena izmed najbolj izstopajočih zgradb mesta: muzej sodobnih umetnosti (Kunsthaus), ki vas s svojim nenavadnim, futurističnim videzom nikakor ne bo pustil hladnih.
Murinsel

Če ste ljubitelji alternativnega, se lahko po ogledu gradu spustite do t. i. (umetnega) otoka na reki Muri (Murinsel) in tam popijete kakšno kavo.
Gradec seveda ni poznan zgolj po očarljivosti svojih mestnih znamenitosti in sproščenem vzdušju domačnosti, temveč se zadnje čase spreminja v pravcati gurmanski raj. Njegove ulice se namreč lahko pohvalijo z raznovrstno ponudbo hrane in pijače, zato je tu nekaj LanguageSitterjevih® predlogov, kje si lahko odpočijemo in kaj dobrega prigriznemo. Vsekakor bo za začetek najbolje, da se odpravimo v stranske ulice; v eni izmed njih namreč med drugim najdemo odlično restavracijo Speisesaal, v kateri lahko poleg v okusnih jedeh in dobrem kozarcu rdečega vina uživamo tudi v sproščenem vzdušju in glasbi v živo (pretežno gre za soul in jazz). Izbira restavracij v Gradcu je res velika, med kavarnami pa ne smemo izpustiti naslednjih: Kunsthauscafé na desnem nabrežju Mure, Café Tribeka, ki poleg z odlično kavo obiskovalce očara tudi s svojo »hipstersko« kulturo, in Café Promenade, ki se nahaja sredi mestnega parka. Izbira je seveda odvisna od tega, česa želimo, a v poletnih mesecih vendarle ne gre brez sprehoda po promenadi reke Mure (Murpromenade), kjer se lahko med drugim ustavimo tudi v kavarni oz. klubu City Beach in lovimo sončne žarke.
Ulice Gradca

Gradec se zadnje čase spreminja v pravcati gurmanski raj.
Da bi se v tem mestu kar najbolje znašli, je dobro, da se pred obiskom opremimo z vsaj najosnovnejšimi nemškimi frazami. Ko pozdravimo, običajno zadošča že kar nemški »Hallo«; če želimo izpasti bolj »avstrijsko«, lahko namesto tega rečemo »Grüß Gott«. Če želimo vprašati po ceni, lahko uporabimo »Was kostet das?« (Koliko stane to?), zahvalimo pa se z običajnima »Danke« (Hvala) in »Bitte« (Prosim). Pri naročanju hrane v restavraciji nam vedno pridejo prav fraze, kot denimo »Kann ich die Speisekarte bekommen?« (Ali lahko dobim jedilni list?), »Ich möchte …« (Želim …) in »Die Rechnung, bitte« (Račun, prosim) oz. »Kann ich bezahlen?« (Ali lahko plačam?). Sladoled po navadi naročimo kar z »Eine Kugel …« (Eno kepico …). Med najuporabnejše fraze seveda sodijo še naslednje: »Wo ist hier die Toilette?« (Kje je stranišče?) ter »Wo findet man …?« (Kje lahko najdem …?). Tako. Preostane nam le še to, da se odpravimo na pot.
Morda le še namig, kako pravzaprav priti do Gradca. Ker mesto ni tako zelo oddaljeno, se lahko do njega odpravimo kar z lastnim avtomobilom – tako lahko namreč spotoma obiščemo še katerega izmed nakupovalnih centrov v njegovi okolici (denimo Seiersberg). Parkirna mesta najdemo tako na mestnem obrobju kot v njegovem jedru. In nenazadnje – kako se orientirati po mestu? Najbolje kar peš, saj lahko (le) na ta način izkusimo vse, kar nam mesto ponuja.

Kaja Marinšek

KAJA MARINŠEK 

LANGUAGESITTERKA® ZA NEMŠČINO

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: