Po poteh Argonavtov, rimskih cesarjev in avstroogrskih vladarjev – odkrijte čare pule






Pula, kot ji pravimo domačini (kamor se zaradi svojih korenin prištevam tudi sama), oz. slovensko Pulj je mesto, ki vas očara s svojimi rimskimi zakladi, mediteranskimi uličicami in čudovito morsko kuliso, s katero je obdano. Po legendi je nastanek mesta povezan z antičnim mitom o Argonavtih in smrtjo kolhidskega princa, pred katerim je bežal Jazon s svojo posadko. Kolhidski princ je svoje življenje izgubil ravno v Puli, ki so si jo Argonavti izbrali za svoje mesto. Še bolj kot Argonavti so mesto zaznamovali Rimljani, ki so tu ustanovili svojo kolonijo Pietas Iulia Pola Pollentia Herculane. 
Pula

Po legendi je nastanek mesta povezan z antičnim mitom o Argonavtih in smrtjo kolhidskega princa, pred katerim je bežal Jazon s svojo posadko.

Po poteh rimske Pule ali naj atrakcije Pule

1. Od Portorate do Foruma
Sprehod bomo začeli na Portarati (Zlata vrata), trgu, na katerem so bila nekdaj glavna mestna vrata, danes pa ga krasi Slavolok Sergijevcev – spomenik družini Sergijev. Triumfalni vhod skozi spomenik nas popelje v istoimensko ulico (domačini ji sicer rečemo Prvomajska), ki je danes glavna turistična ulica s številnimi trgovinicami, zlatarnami, slaščičarnami in uličnimi zabavljači. Ulica nas vodi do glavnega trga, t. i. Foruma, na katerem se nahajata mestna hiša in Avgustov hram – svetišče, posvečeno boginji Romi in cesarju Avgustu. Forum je središče mestnega dogajanja, kjer se poleti odvijajo številni dogodki. Če želite zgolj uživati ob pogledu na rimske mojstrovine, si privoščite kavico v umetniški kavarni Cvajner in uživajte v razgledu.
Portarata

Sprehod bomo začeli na Portarati (Zlata vrata), trgu, na katerem so bila nekdaj glavna mestna vrata.
2. Povzpnimo se na Kaštel, nato pa stecimo proti malemu rimskemu gledališču
​Ozke uličice nas od Foruma vodijo na vrh griča Kaštel, kjer stoji štirioglata utrdba, ki je nekdaj služila za obrambo mesta. Na to nas opomnijo topovi pred vhodom v utrdbo. Danes se tu nahaja Zgodovinski muzej Istre, v poletnem času pa se lahko zabavamo na koncertih, gledaliških predstavah in recitalih. Z vrha griča se nam odpre panoramski razgled na mesto. Travnata pot ob trdnjavi nas pripelje do malega rimskega polkrožnega gledališča. Ljubitelji zgodovine boste v njegovi neposredni bližini našli arheološki muzej. Izhod iz muzeja vodi do mestnega obzidja, kamor se je vstopalo skozi dva oboka oz. t. i. Dvojna vrata.
3. Vse poti vodijo k arenu (amfiteatru)
​Puljski amfiteater naj bi zgradile vile, ki so ponoči z Učke vlekle kamne in jih zlagale v krog. Zgodovinska dejstva pa kažejo, da je bil amfiteater zgrajen v času cesarja Vespazijana. Po velikosti je šesti amfiteater na svetu. Od ostalih se razlikuje po zgornjih kvadratnih oknih, ki so edina ohranjena tovrstna okna na svetu. Danes je amfiteater najlepši odprti oder, na katerem se odvijajo številni koncerti in nastopi ter kjer poteka najlepši kino pod zvezdami – Puljski filmski festival.
Amfiteater

Puljski amfiteater naj bi zgradile vile, ki so ponoči z Učke vlekle kamne in jih zlagale v krog.
4. Po Giardinih do tržnice
Od Arene se po t. i. Giardinih (kar pomeni vrtovi), mestnem sprehajališču, na katerem so v preteklosti stali vrtovi, danes pa so tu številne kavarne in stojnice ter mestni kino Valli, mimo Herkulovih vrat sprehodimo do tržnice – mestnega stičišča, kjer se družijo domačini. Tržnica je pokrita s kostanji, ki odganjajo mrčes.

Puljske ćakule i štorije

​Puljčani oz. Puležani, kot si pravijo sami, vas bodo ogovorili v svojem t. i. čakavsko-štokavskem narečju. Značilnosti tega narečja so uporaba vprašalnice ča (namesto hrvaške šta), glagoli, ki se končajo na -n (iman namesto imam), vpliv italijanske leksike, prilagojene hrvaškemu jeziku itd.
»Ala šu, ča gremo na kafe? Ma san zabija portafoj. Ben, ću ti ja platit, iman šoldi.«
Za lažje razumevanje si zapomnite naslednje:

šoldi – denar
kurijera – avtobus
kantun – vogal
banak – miza
korta – dvorišče
ćakulati – klepetati, govoriti
štorija – zgodba

Namigi za kosilo in skok v morje

​Istra je dežela pršuta, sira, tartufov, oliv, morskih specialitet, fužev, njokov, kroštul, pince in dobrega vina. Domače lokalne specialitete lahko poskusite v konobah in tratorijah. Na svoj račun boste prišli ljubitelji malvazije, terana in merlota; tisti, ki prisegate na žganje, poizkusite t. i. bisko – žganje iz omele – ali pa si privoščite caffe corretto (kavo z žganjem).
​Skok v morje v samem centru mesta ni možen, zato se odpeljite nekaj kilometrov ven na plažo Lungomare, do Verudele, kjer boste zagotovo našli svoj kotiček, ali pa se na samem istrskem jugu prepustite čarom naravnega parka Kamenjak, kjer vas bodo pričakali zalivi s kamnitimi in skalnatimi plažami, pogled na svetilnik Porer, otok dinozavrov Fenoliga ali pa številne otoke v medulinskem arhipelagu.
Lara Mihovilović

Skok v morje v samem centru mesta ni možen, zato se odpeljite nekaj kilometrov ven na plažo Lungomare, do Verudele, kjer boste zagotovo našli svoj kotiček.

Ali ste vedeli?

  • da v Puli vsako leto poteka mednarodni filmski festival, ki ga je z navdušenjem obiskoval tudi Josip Broz Tito?
  • da je v Puli med letoma 1904 in 1905 živel in ustvarjal irski pisatelj James Joyce, ki je na terasi bara Uliks dobil tudi svoj bronasti spomenik?
  • da Pulo ponoči krasijo osvetljeni žerjavi, t. i. svjetleči divovi?
  • da se lahko po Puli sprehajate tudi pod zemljo – po avstroogrskih podzemnih predorih?
  • da se je v mestni četrti Arsenal urila avstroogrska vojna mornarica?
  • da je gospodarsko srce Pule ladjedelnica Uljanik, ki jo je leta 1856 v tedanji Avstro-Ogrski ustanovila cesarica Elizabeta?
Cesarica Elizabeta (Sisi) je o Puli zapisala: »Navečer su prozori i parobrodi bili osvijetljeni. Nakratko je osvijetljena i Arena, iz luke je ispaljeno mnogo svjetlećih raketa. Uzbuđenje u gradu vladalo je do kasnih noćnih sati.«

Če je očarala Sisi, bo prav gotovo očarala tudi vas.

Lara Mihovilović

LARA MIHOVILOVIĆ 

LANGUAGESITTERKA® ZA HRVAŠČINO IN MAKEDONŠČINO

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: