TikTok: Novo znanje trka na vrata






AVTOR: URŠKA ŠVARA
Če je Instagram potreboval šest let, da mu je uspelo zbrati milijardo aktivnih uporabnikov, Facebook pa nekaj več kot štiri leta, je to TikToku uspelo v treh letih. Aplikacija, ki je še posebej blizu generaciji Z, vendar ne izključuje ne starejših ne mlajših generacij, lahko služi različnim namenom: lahko je vse od izjemnega marketinškega orodja do zabavnega načina za preživljanje prostega časa. 
V mravljišču kratkih videoposnetkov, ki so lahko vsebinsko izjemno enostavni in na prvo žogo ali pa intelektualno zahtevni, se najdejo tudi takšni, ki podajajo jezikovno znanje in so lahko odlična popestritev učenja jezika.
Izkoristimo TikTok tudi za stik s ciljnim jezikom.

Izkoristimo TikTok tudi za stik s ciljnim jezikom.

Ga še ne poznate?

TikTok, ki izvira s Kitajske, je na trgu prisoten od leta 2016. Aplikacija omogoča ustvarjanje od 15-sekundnih do 10-minutnih videoposnetkov o različnih tematikah. Vsak nov uporabnik lahko TikTok obiskuje le kot opazovalec ali pod svojim psevdonimom objavlja različne vsebine.
Sama vidim največjo prednost TikToka v primerjavi s Facebookom, Instagramom, Snapchatom ali katero drugo podobno družbeno platformo v tem, da si lahko izbiramo vsebine, ki nas zanimajo, in si svoj TikTok prilagodimo tako, da nas vsakič pričakajo želene tematike. Vsebina torej ni odvisna le od naših prijateljev oziroma oseb, ki jim sledimo, ampak predvsem od vsebin, ki jih všečkamo, in vsebin, ki jih označimo kot nezaželene, saj na podlagi tega algoritem ustvari uporabniško stran »Za vas« oziroma »for you page« ali krajše »fyp«, ki je podobna Facebookovemu »feedu«. TikTok torej nudi še večjo mero prilagoditve vsebine, ki nas pričaka ob kliku na ikono aplikacije. 
Aktivnosti, ki jih TikTok nudi, je tako za ustvarjalce kot za obiskovalce ogromno.

Aktivnosti, ki jih TikTok nudi, je tako za ustvarjalce kot za obiskovalce ogromno.
Od sinhronizacije ustnic, številnih učinkov, ki jih aplikacija ponuja, reakcij na videoposnetke drugih ustvarjalcev s svojim videoposnetkom do sodelovanja pri številnih izzivih, ki v določenem trenutku preplavljajo TikTok; aplikacija nudi zabavo, božanje kreativne žilice, oblikovanje identitete, ustvarjanje pripadnosti določeni skupnosti ali skupini in še mnogo več.

Tudi učenje jezika?

Kot vsako družbeno platformo lahko tudi TikTok uporabljamo v različne namene. Na TikToku se namreč poleg videoposnetkov, ki nas zgolj nasmejijo, nahaja prava zakladnica izobraževalnih vsebin, ki zajemajo številna področja. Nekateri ustvarjalci se posvečajo tudi poučevanju jezikov in svoje profile oblikujejo v prave “učbenike“ videoposnetkov. V kateremkoli jeziku.
Vsak ustvarjalec si običajno izbere koncept, ki se ga potem tudi drži. Ta je lahko zelo duhovit in recimo sestavljen iz različnih skečev, bolj resen in sestavljen iz lekcij slovničnih pravil ali pa mešanica obojega. Sama med drugim spremljam korejskega ustvarjalca, ki poleg ostalih vsebin redno objavlja »Korean Phrase of the Day«; v teh videoposnetkih sam kuje fraze, ki so pravo nasprotje od običajnih in gledalca iskreno nasmejijo s svojo kreativnostjo in simpatičnostjo. Istočasno gledalec bogati tudi svoje besedišče. 
Že pri iskanju ključnih besed “Korean Phrase of the Day” pa odkrijemo ustvarjalce, ki so se teh vsebin lotili na čisto različne načine. 

“Korean Phrase of the Day” je vsebina, ki so se je že lotili različni ustvarjalci. Vsak na svoj način.

In zdaj?

Večkrat smo že pisali o popestritvi učenja jezika ali o samostojnem učenju jezika in TikTok lahko v obeh primerih služi kot odlično orodje. Če recimo želimo nadgraditi znanje ciljnega jezika ali preprosto ostati v stiku z njim, je s to aplikacijo to izjemno enostavno. 
Že ko ustvarimo svoj račun, nas TikTok vpraša po naših interesih in tako lahko svoj »fyp« začnemo oblikovati kar takoj od začetka. Če imamo profil že ustvarjen, lahko svojo začetno stran naknadno oblikujemo še z iskanjem videoposnetkov s pomočjo ključnih besed, z všečkanjem ali zavračanjem vsebin in s povezovanjem z ustvarjalci vsebin, ki nas zanimajo. Tako nas bo ob naslednjem obisku TikToka hitro pričakala stran, ki bo vsebovala videoposnetke z novim besediščem, razlago slovničnega pravila, simulacijo pogovorov v ciljnem jeziku ali zabavnimi pogovori med prijatelji oziroma sodelavci.
TikTok si lahko hitro in enostavno prilagodimo čisto po našem okusu.

TikTok si lahko hitro in enostavno prilagodimo čisto po našem okusu.

Z mero discipline

Na TikToku čas teče hitreje, pravijo. Ker je navigiranje zelo enostavno in vsebine prav po našem okusu, lahko dve uri mineta, kot bi trenil. Zato je tudi pri uporabi tega »orodja« potrebna določena mera discipline. Naj bo to časovna omejitev ali sledenje točno določenemu ustvarjalcu oziroma vsebini, tudi pri tovrstnih aktivnostih si je treba postaviti meje. Prav tako le z gledanjem videoposnetkov ne bomo veliko dosegli. Zapišimo si novo usvojeno znanje, ponavljajmo na glas, simulirajmo pogovor. Predvsem pa ustvarimo strukturo ali poiščimo jezikovnega trenerja, ki nam bo to strukturo ponudil. Eden od načinov je tudi ta, da začnemo z ustvarjanjem svojih vsebin v ciljnem jeziku in tako vsem pokažemo, kako napredujemo oziroma kako poteka naš proces učenja. Morda pa s tem še koga pritegnemo k učenju jezika!
Tudi na TikToku lahko najdemo skupnosti in osebe s podobnimi interesi. Zberimo pogum in se povežimo s posamezniki, ki se ravno tako učijo našega ciljnega jezika, in vadimo skupaj. Vzporedno pa na tak način še širimo poznanstva in spoznavamo ljudi različnih kultur. Koliko muh na en mah je že to?


Urška Švara
SKRBNICA KLJUČNIH STRANK

Prijavite se na e-novice: