Učenje jezika nove generacije

Po milenijcih oziroma generaciji Y je prišla generacija Z, po generaciji Z pa generacija Alfa, ki jo še odkrivamo in spoznavamo. Generacija Alfa je tudi največja generacija in vključuje otroke, rojene med letoma 2010 in 2025. Otroci milenijcev, ki rastejo v okolju, polnem sprememb, z roko v roki z novimi tehnologijami, bodo najbolje informirana generacija do sedaj, z dostopom do nepredstavljivih količin informacij. Poleg tega analitiki ocenjujejo, da bo to najbolj izobražena, digitalno najbolj pismena in najpremožnejša generacija do sedaj.
Ker gre navkljub vsemu še vedno le za otroke, jasne slike generacije preprosto še ne moremo narisati, lahko pa si na podlagi generacije Z, ki je že izjemno vešča, kar se tiče novih tehnologij in digitalnega sveta, predstavljamo, kakšen vpliv bodo na najmlajšo generacijo imeli tehnologija, družbena omrežja in enostaven dostop do informacij že od predšolske dobe.
Kako je vse to povezano z učenjem jezika? Zelo! Možnosti, ki nam jih internet ponuja za nadgrajevanje in stik z jezikom, je vedno več. Kaj je trenutno aktualno pri učenju jezikov in kam se obrniti, ko želimo usvajati jezik tudi izven učilnice? Kaj še lahko pričakujemo?

Pokukajmo v prihodnost.

Pokukajmo v prihodnost.

Vsebinski trendi

Ko prebiram o trendih v poučevanju jezika, ugotavljam, da smo pri LanguageSitterju® trendovski že kar od samega začetka. Določeni prijemi, ki so del LanguageSitterjeve® metode poučevanja, postajajo ključnega pomena za prihodnost poučevanja jezikov.
Prilagojeni programi in osredotočenost na posameznika, učenje s pomočjo video vsebin ter učenje s pomočjo iger in ostalih aktivnosti so že devet let del naše metode, ki jo konstantno pilimo in bogatimo z novimi vsebinami. Suhoparni, uniformirani in vnaprej pripravljeni programi so manj efektivni in privlačni kot programi, ki posamezniku nudijo osredotočeno učenje glede na njegovo trenutno znanje, potrebe, želje in cilje. Mlajše generacije naj bi imele manjši razpon pozornosti, zato bo toliko bolj pomembno, da bo program tečaja tujega jezika privlačen, interaktiven, raznolik in ne preveč splošen.
Če stopimo korak nazaj, je vsebinska prilagojenost programa pomembna že zdaj oziroma je bila že v preteklosti. Prevečkrat od naših tečajnikov slišim, kakšne težave z učenjem jezika so imeli v času šolanja ali kasneje, ko so se udeležili jezikovnega tečaja, ker so zaradi preveč splošne in posledično neustrezne vsebine hitro izgubili motivacijo in plačali za nekaj, od česar niso nič kaj dosti odnesli. Temu se pri LanguageSitterju® spretno izogibamo že od leta 2013.

Ob preveč splošni in posledično neustrezni vsebini se hitro zgodi, da izgubimo motivacijo za učenje.

Ob preveč splošni in posledično neustrezni vsebini se hitro zgodi, da izgubimo motivacijo za učenje.

Internet, priskoči nam na pomoč

Vsaka lekcija, snov oziroma tematika je lahko predstavljena na zelo privlačen način in pri tem nam lahko priskoči na pomoč internet. Zdi se mi, da v različne zaslone gledamo vedno več časa, istočasno pa internet premalo uporabljamo za res koristne aktivnosti in vsebine.
Youtube, ta imenitni klasik, je krasna platforma, na kateri se nahajajo tudi brezplačni in kakovostno pripravljeni videoposnetki v povezavi z učenjem jezikov. Lansko leto sem pisala o učenju korejščine in v ta namen še vedno redno spremljam portal Talk To Me In Korean, na katerem najdem cel kup odličnih razlag korejske slovnice. Za nadgradnjo znanja angleščine bi priporočala BBC Learning English in English Addict with Mr Duncan, čeprav sta to le dva od mnogih kanalov, s katerimi si lahko pomagamo. Sploh pa ne smemo pozabiti na pravzaprav katerokoli vsebino v ciljnem jeziku, ker tako ob spremljanju tematik, ki nas zanimajo, nadgrajujemo svoje besedišče.
Omenila bi še Netflix, priljubljeno aplikacijo za ogled filmov, serij in dokumentarcev. Ali ste vedeli, da si lahko svojo najljubšo serijo ogledate z dvojnimi podnapisi; v maternem in ciljnem jeziku? Brskalnik Chrome ponuja razširitev, s katero se Netflix prelevi v odlično orodje za učenje jezika. Posledica uporabe orodja je najverjetneje več premorov, zaradi česar ogled filma traja dlje, vendar gre za odličen način učenja jezika.

Brskalnik Chrome ponuja razširitev, ki nam omogoči gledanje vsebin s podnapisi v dveh jezikih.

Brskalnik Chrome ponuja razširitev, ki nam omogoči gledanje vsebin s podnapisi v dveh jezikih.

Instagram, poslovi se, TikTok te prekaša

Družbena omrežja bi lahko še veliko pogosteje uporabljali kot orodje za pomoč pri vadbi jezika. So namreč prava zakladnica izobraževalnih vsebin, poleg tega pa se lahko prek družbenih omrežij, če smo le malo pogumni, hitro spoprijateljimo z naravnimi govorci jezika, znanje katerega želimo nadgraditi.
O Instagramu smo pred časom že pisali. LanguageSitterjev® profil vsako leto skrbno bogatimo z novimi vsebinami. Že nekaj časa pa berem in poslušam o zatonu ne le Instagrama, ampak tudi Facebooka. Izjemno popularnost je v zadnjih letih pridobila kitajska domislica TikTok, ki združuje video vsebine ustvarjalcev s celega sveta in spretno nadomešča prej omenjeni platformi. Tematik je mnogo in izbiramo si jih lahko sami. TikTok nam nudi možnost zavrnitve določenih vsebin in všečkanja drugih, kar vodi v oblikovanje prilagojenih predlogov za vsakega posameznika. TikTok je trenutno zagotovo vizualno najbolj privlačna aplikacija tudi za učenje tujih jezikov, ampak o tem v naslednjem blogu.

Kaj pa bolj futuristične možnosti?

Pričakovano se tudi nove tehnologije vedno bolj vključujejo v poučevanje jezikov. Pravijo, da je prihodnost v virtualni in obogateni resničnosti, predvsem za otroke, za katere je značilen vizualni tip sprejemanja informacij. Od vstopa v kulturno okolje jezika do virtualnih pogovorov; na tak način nadgrajeno učenje je stimulativno in motivacije zanj ne zmanjka tako hitro.

Od vstopa v kulturno okolje jezika do virtualnih pogovorov; pravijo, da je prihodnost v virtualni in obogateni resničnosti.

Od vstopa v kulturno okolje jezika do virtualnih pogovorov; pravijo, da je prihodnost v virtualni in obogateni resničnosti.
Najverjetneje ne bom doživela trenutka, ko bodo te možnosti dostopne vsem ali celo vključene v naš šolski sistem, vendar gre zagotovo za odlično obogatitev procesa učenja, ki je po svetu že v uporabi.

Še nimate dovolj?

Brez skrbi, svet se hitro spreminja, tehnologija pa še bolj; področje poučevanja jezikov tu ni izjema. Nekateri celo pravijo, da bomo prišli do točke, ko učenje tujih jezikov sploh ne bo potrebno. Na trgu že najdemo naprave za simultano prevajanje. In kdo ve, kaj vse nas še čaka?! Kljub vsej možni tehnologiji pa sem do tako drastičnih napovedi precej zadržana. Ljudje smo vseeno še vedno družabna bitja, zato močno dvomim, da bo lahko naprava nadomestila pristen pogovor v različnih jezikih. Motivacije za učenje jezikov s takimi zakladnicami vsebin in orodij tudi ne bi smelo zmanjkati. Čas pa bo zagotovo pokazal svoje.


Urška Švara
SKRBNICA KLJUČNIH STRANK

Prijavite se na e-novice: