Učenje tujih jezikov na dopustu






Avtor: ŠPELA PIRC
Ste že kdaj razmišljali, kako bi lahko maksimalno izkoristili poletni oddih, združili prijetno s koristnim in se med pošteno zasluženim dopustom priučili osnov jezika države, v kateri dopustujete? Ker pri LanguageSitterju® zagovarjamo naravno učenje jezika, torej učenje jezika iz konteksta, kar omogoča večjo dojemljivost in boljše pomnjenje, smo za vas pripravili 6 nasvetov, kako se tujega jezika brez večjih naporov lahko naučite na dopustu. Sonce, dolgi večeri in neobremenjenost s službo vam bodo zagotovo olajšali učenje.
Plaža

Preberite 6 nasvetov, kako se tujega jezika brez večjih naporov lahko naučite na dopustu.

1. Učenje uporabnih fraz pred odhodom na dopust

Čas pred odhodom na dopust je običajno stresen, saj je treba urediti marsikaj: spakirati kovčke – ki običajno vsebujejo več stvari, kot jih dejansko potrebujemo –, naročiti kartico zdravstvenega zavarovanja, se dogovoriti s sosedo, da nam bo zalila rože, v službi pripraviti obvestilo o odsotnosti (Kako? Preberite tukaj!) in še bi lahko naštevala. 
Zakaj se ne bi pred odhodom na dopust pripravili tudi na tuji jezik, s katerim boste obkroženi v počitniških dneh? Tako si boste olajšali marsikatero situacijo. Če vam čas dopušča, vam predlagam, da si, še preden prečkate slovensko mejo, pripravite spisek fraz v tujem jeziku, ki vam bodo na dopustu zagotovo prišle prav. Uporabne fraze so seveda odvisne od destinacije in vrste dopusta, kljub temu pa ne morete zgrešiti z naslednjimi:
  • Dober dan!
  • Ne vem.
  • Ne razumem.
  • Hvala.
  • Prosim.
  • Oprostite.
  • Kje je …?
  • Nasvidenje!
Da vam iskanje fraz ne bo vzelo preveč časa, vam je delo olajšala naša LanguageSitterka® Tanja, ki je v svojem blogu za vas zbrala najuporabnejše in nepogrešljive fraze na potovanjih v angleščini, nemščini, francoščini, italijanščini in španščini.
Fraze

Pred odhodom si pripravite spisek fraz v tujem jeziku, ki vam bodo na dopustu prišle prav.

2. Izkoristite pot

Ko ste končno spakirani in pripravljeni za odklop, vaš čaka še pot do končne destinacije, ki se običajno vleče kot kurja čreva. Ne glede ne to, s katerim prevoznim sredstvom se odpravljate na pot, namenite ta čas ponavljanju in utrjevanju fraz v tujem jeziku, ki ste si jih vestno pripravili pred odhodom na dopust. Če niste navdušeni nad idejo učenja fraz, izkoristite vožnjo za poslušanje tujega radia ali glasbe, ob poslušanju pa poskušajte prepoznati besede ali kar cele fraze. 
Če se na dopust odpravljate z letalom, poslušajte, kaj govori pilot oziroma stevardesa (kar velikokrat vzamemo za samoumevno), ali pa med letom preletite revijo ali prodajne kataloge, ki se nahajajo v predalčku pred vami. Prepričana sem, da boste naleteli na fraze, za katere ste že slišali oziroma jih poznate. Če ste bolj radovedne sorte, prisluhnite pogovorom sopotnikov in bodite pozorni na njihov izbor besed, izgovorjavo, poudarke, mašila ali pa le medmete. Poleg jezikovnih posebnosti boste najverjetneje – odvisno od vašega znanja jezika – spoznali tudi kakšno sočno podrobnost iz življenja popolnega neznanca. Sliši se zabavno, kajne?
Letalo

Če se na dopust odpravljate z letalom, poslušajte, kaj govori pilot oziroma stevardesa.

3. Opazujte okolico

Ko končno prispete na želeno lokacijo, se naenkrat znajdete obkroženi z jezikom, ki vam ni blizu oziroma vam je nepoznan. Če ste si že pred potovanjem pripravili spisek uporabnih fraz in na poti vsaj nekaj časa namenili spoznavanju jezika, jezikovni šok mogoče ne bo tako velik. V nasprotnem primeru pa boste potrebovali nekaj časa, da se spoznate z jezikom, še posebej če pisava ni latinična. Na dopustu tako ne bodite pozorni le na turistične znamenitosti, temveč tudi na smerokaze, prometne znake, reklamne napise itd., ki vam nudijo neusahljiv vir jezikovnega znanja, le prepoznati in izkoristiti ga morate. 
Smerokaz

Ne bodite pozorni le na turistične znamenitosti, temveč tudi na smerokaze, prometne znake, reklamne napise itd., ki vam nudijo neusahljiv vir jezikovnega znanja.

4. Komunicirajte z domačini

V komunikaciji z domačini se ne zanašajte na angleščino (razen če ste šli na morje v Brighton, na primer) – uporabite raje fraze, ki jih že poznate (ki ste se jih naučili bodisi pred odhodom na oddih bodisi na dopustu), ali pa lokalne prebivalce prosite, da vam z jezikom pomagajo, ter tako z njimi vzpostavite pristen stik. 
Ko se pogovarjate s taksisti, natakarji, prodajalci, uporabljajte fraze, kot so »dober dan«, »nasvidenje«, »hvala«, »prosim« itd. S takšnimi majhnimi koraki ne boste pridobili le samozavesti pri rabi jezika, temveč boste svoje znanje še bolj utrdili. Ne obremenjujte se s tem, ali boste vse povedali pravilno. Pomembno je le, da se potrudite; vaši sogovorniki bodo to zagotovo cenili. Predstavljajte si, kako bi bilo, če bi vas turist na ulici ogovoril po slovensko – prvotnemu presenečenju bi sledilo navdušenje in posledična naklonjenost do sogovornika.
Tržnica

Ko se pogovarjate s taksisti, natakarji, prodajalci, uporabljajte fraze, kot so »dober dan«, »nasvidenje«, »hvala«, »prosim« itd.
Mogoče boste prav z poznavanjem jezika pridobili novega prijatelja ali spoznali ljubezen svojega življenja. 😉 Že če znate le osnovne fraze, lahko navežete stik z lokalni prebivalci, ki vam bodo prikazali vašo počitniško destinacijo z druge perspektive, in zares boste lahko videli, kako določen narod živi.

5. Oblikujte lasten glosar

Na dopustih tako za svoje bližnje kot tudi zase kupujemo spominke, ki naj nas bi spominjali na določen kraj oziroma državo, kjer smo doživeli lepe trenutke. Zakaj si ne bi to leto pripravili prav posebnega, personaliziranega spominka? Pred odhodom na dopust si kupite manjši zvezek ali blok in si vanj zapisujte fraze oziroma besede, ki ste jih na potovanju spoznali in se jih naučili. Seveda lahko uporabite tudi svoj pametni telefon in kakšno priročno aplikacijo. Med dopustom poskušajte te fraze čim pogosteje uporabljati. Omejitev ni; v svoj glosar si zapisujte besede, ki jih preberete na letakih, v trgovini, na meniju ali slišite na ulici, letalu ali v restavraciji. Za piko na i svojemu glosarju dodajte še kakšno sliko ali vanj zapišite zabaven dogodek s potovanja in ustvarili boste pravi popotniški spominek. 
Glosar

Pred odhodom na dopust si kupite manjši zvezek ali blok in si vanj zapisujte fraze oziroma besede, ki ste jih na potovanju spoznali in se jih naučili.

6. Poležavanje na plaži izkoristite za branje

Ste tudi vi eden tistih, ki večino knjig prebere prav na dopustu? Izkoristite večurno poležavanje na plaži (ob tem ne pozabite na sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem) in preberite knjigo ali dve v tujem jeziku. Če so vam pri srcu bolj enostavna čtiva, se odpravite v bližnji kiosk ali trgovino in si kupite trač revijo. Tako ne boste spoznavali oziroma utrjevali le jezika, temveč se boste spoznali tudi s popularno kulturo države.
Branje

Izkoristite večurno poležavanje na plaži (ob tem ne pozabite na sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem) in preberite knjigo ali dve v tujem jeziku.
Nasvetov, kako se tujega jezika lahko naučite na dopustu, smo vam dali več kot dovolj. Zdaj je na vas, da se teh nasvetov držite in si popestrite svoje dopustniške dni. Če na dopustu časa za učenje tujega jezika ne boste našli, se obrnite na nas in z veseljem vam bomo pomagali. Ne pozabite, da vam do konca meseca avgusta ponujamo intenzivne poletne tečaje po izjemno nizki ceni, ki jih nikakor ne zamudite!

Špela Pirc

ŠPELA PIRC

KOORDINATORKA IZOBRAŽEVANJA
spela.pirc@languagesitter.si | www.languagesitter.si

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: