Učenje z glasbo






Avtor: TINA RAZLOŽNIK 
Katera stvar vam kotičke ustnic potisne prav ob ušesa? Morda sta to melodija in besedilo pesmi, ki vam je ostala v ušesih, ko ste nazadnje poslušali radio. Pa ste kdaj nanjo pogledali skozi prizmo učenja jezika? Vzemite za primer svojo priljubljeno pesem v jeziku, ki ga želite nadgraditi, in za trenutek opazujte izbor besed, morebitno prisotnost rime, slovnične čase, ki so uporabljeni, in samo sporočilo besedila. Iste strukture lahko aplicirate na uporabo jezika v vsakdanjih situacijah in svoje izrazoslovje obogatite z novimi besedami in frazami. Vse to so preproste iztočnice za učenje jezika iz pesmi, ki jih že poznamo. 
Je tudi vam kakšna pesem pomagala do razumevanja slovničnega pravila ali vas naučila novo besedo?

Je tudi vam kakšna pesem pomagala do razumevanja slovničnega pravila ali vas naučila novo besedo?

Bolj kot učenje dojemamo sproščeno, lažje ustvarjamo nove povezave 

Ker glasbo doživljamo z več čuti in občutenji naenkrat, nam je skozi melodijo enostavneje povezati vsebino s slovničnimi pravili jezika, ki ga želimo bolje poznati. V vsakem izmed nas je namreč nekaj glasbenika, ki začuti melodijo; malo videografa, ki pred seboj riše zgodbo; psihologa, ki analizira občutenja; in ne nazadnje jezikoslovca, ki zaznava besede, besedne zveze, rime in strukturo besedila. Na to temo sem se pogovarjala s kolegi LanguageSitterji® ter jih prosila za nekaj predlogov pesmi in razloge, zakaj ravno te vključujejo v svoje jezikovne treninge. Je tudi vam kakšna pesem pomagala do razumevanja slovničnega pravila ali vas naučila novo besedo? Veseli bomo vaših predlogov v komentarjih. 
Bolj kot je učenje sproščeno, lažje pomnimo nove koncepte.

Bolj kot je učenje sproščeno, lažje pomnimo nove koncepte.

Seznam predvajanja naših LanguageSitterjev®

Katere so torej tiste pesmi, ki se vrtijo na naših jezikovnih treningih? 
​Kot jezikovna trenerka angleščine svojim tečajnikom, ki se z angleščino šele spoznavajo ali imajo zelo osnovno predznanje, rada predvajam ABC izvajalcev Jackson’s Five. Pesem sem izbrala predvsem zaradi zelo osnovnega besedišča, ki pripomore tudi k dobremu občutku tečajnikov, da večino besedila razumejo na samem začetku učenja. Poleg tega lahko s tečajniki namenimo nekaj besed ameriški pop kulturi, ki je del jezika, ki ga poučujem. Tistim, ki jezik sicer že bolj obvladajo, vendar jim morda pogojniki predstavljajo oviro, za kratko obnovo zavrtim Cherino If I can turn back time; sproti ponovimo še naklonske (modalne) glagole in preteklik. Za vse romantike pride vedno na vrsto zimzelena Presleyeva Always on my mind, v kateri ne zmanjka primer. Obenem ponovimo še zanikanje, preteklik in naklonske glagole.
Naša vodja izobraževanja Deana kot jezikovna trenerka nemščine predlaga pesem Eve izvajalke Annett Lousian. Pravi, da je pesem prava zakladnica pridevnikov, ki jih lahko nato povežemo s samostalniki, ki jih že poznamo. 
Kot nekdanji tečajnici francoščine pa ji je v ušesu najbolj ostala pesem Formidable Charlesa Aznavourja. Njen učitelj je s to pesmijo zelo pretkano uporabil njeno znanje angleščine za učenje prvih francoskih besed.  
LanguageSitterka® za italijanščino Jana takoj poudari, da je italijanski svet prava zakladnica dobre glasbe različnih zvrsti. Za malo družbene kritike predlaga Jovanottijevo Gente della notte, ob kateri si lahko bogatimo besedišče s področij različnih poklicev: od prodajalca časopisov do natakarja. Za rokerske duše pa priporoča Zucchera in Vasca Rossija, predvsem njegovo pesem Albachiara
LanguageSitterka® za hrvaščino in makedonščino Lara priporoča, da za usvojitev melodike makedonščine najprej poslušamo Starowski Band in njihovo Prashinka ljubov. Toše Proeski nas s skladbo Po tebe nauči pravilne oblike glagolov v sedanjiku za prvo in tretjo osebo ednine. Pesem Jas te sakam tebe izvajalcev Anja Vetrova i Parketi pa je idealna za učenje zaimkov.
Ana, naša LanguageSitterka® za ruščino, je predlagala pesem, ki jo po navadi predvaja pri svojih tečajnikih, ko utrjujejo rodilnik. Če ga želite usvojiti tudi vi, si zavrtite Семён Слепаков: Обращение к акционерам Газпрома.

Več čutov kot aktiviramo, bolj smo dovzetni za učenje

Ko nam je nekaj blizu, doživimo besedno zvezo čustveno – smo ob njej šokirani, nas nasmeji, spravi v solze … Vse to so trenutki, ko je naše pomnjenje v najboljši formi. Morda poleg tega še zaplešete ali si najljubšo melodijo zavrtite med kakšno drugo aktivnostjo. Vendar bodite tokrat pozorni tudi na besedilo. Učenje jezika med fizično dejavnostjo dokazano vzpodbuja procese pomnjenja. Čas je, da si zavrtite svoj najljubši komad in iz njega izluščite vsaj eno slovnično strukturo ali se naučite kakšne nove besede, ki vam lahko pomaga pri vsakdanji uporabi izbranega tujega jezika. 
Bolj, kot je učenje sproščeno, lažje pomnimo nove koncepte.

Bolj, kot je učenje sproščeno, lažje pomnimo nove koncepte.

Tina Razložnik

TINA RAZLOŽNIK 

LANGUAGESITTERKA® ZA ANGLEŠČINO IN SLOVENŠČINO

Tina Razložnik
LANGUAGESITTERKA ZA ANGLEŠČINO IN SLOVENŠČINO

Prijavite se na e-novice: