Z ZNANJEM TEH JEZIKOV BOSTE NAJLAŽJE NAŠLI SLUŽBO!






Avtor:ŠPELA PIRC
Marsikdo je prepričan, da je njegovo izobraževanje končano, ko ima enkrat v roki diplomo. Toda ob prebiranju oglasov za prosta delovna mesta lahko kmalu ugotovimo, da se po končanem študiju naše izobraževanje šele prične. Delodajalci namreč v svojih oglasih navajajo številne pogoje, ki jih mora iskalec zaposlitve izpolnjevati, da se lahko poteguje za določeno delovno mesto. Predvsem gre za neformalna znanja in spretnosti, za katere nas v času izobraževanja niso (dovolj) usposobili. Eden izmed takšnih pogojev je znanje tujih jezikov, ki je dandanes pogoj za marsikatero delovno mesto. In na žalost je prav znanje zahtevanega tujega jezika tisto, kar nas lahko ovira na poti do naše sanjske službe. 
Kariera

Na poti do naše sanjske službe nas lahko ovira prav znanje zahtevanega tujega jezika.

Angleščina je postala samoumevna

Več jezikov znaš, več veljaš. Dejstvo je, da so ljudje z znanjem tujih jezikov bolj zaposljivi, prav tako pa imajo večje možnosti za napredovanje. Medtem ko so se naši starši v šolah v starem sistemu učili srbohrvaščino, je danes vlogo uradnega jezika nekdanje Jugoslavije nadomestila angleščina, ki je postala obvezen šolski predmet že v 2. razredu osnovne šole. Ker je angleščina postala tako rekoč »drugi uradni jezik«, so se začele pojavljati tudi potrebe po drugih tujih jezikih. 
Reichstag

Vse več delodajalcev od iskalcev zaposlitve zahteva znanje nemškega jezika.
Z vstopom na skupni evropski trg se v Sloveniji ni uveljavila le angleščina; v ospredje vedno bolj prihaja nemški jezik, ki pa je med Slovenci vse prej kot priljubljen. Naj vam bo nemški jezik všeč ali ne, treba se je zavedati dejstva, da je Nemčija po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat glavna izvozna partnerica za slovenska podjetja. Ne le da Slovenija največ blaga izvozi prav v Nemčijo, pomislite tudi, koliko nemških podjetij ima svoje podružnice v Sloveniji – npr. dm drogerie markt, Lidl, Hofer in še bi lahko naštevali. Posledično veliko interne komunikacije v teh podjetjih poteka v nemščini. Podatki Statističnega urada Republike Slovenije, da je Slovenija v marcu 2016 največ trgovala s svojimi glavnimi trgovinskimi partnericami – Nemčijo, Italijo, Avstrijo in Hrvaško – prav tako niso zanemarljivi. Če torej upoštevamo te podatke, lahko sklepamo, da boste prav z znanjem uradnih jezikov omenjenih držav bolj zaposljivi. Pa to drži?

Kateri so torej jeziki, ki nam lahko olajšajo iskanje delovnega mesta?

Ker nas je pri LanguageSitterju® zanimalo, kako pogosto je v oglasih za prosta delovna mesta zahtevano znanje tujih jezikov, smo se obrnili na Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije. Potrdili so, da je znanje tujih jezikov precej pogost pogoj pri razpisanih prostih delovnih mestih. V letu 2016 je tako 26,9 % oglasov zahtevalo znanje vsaj enega tujega jezika. Zahtevani tuji jeziki so seveda odvisni od specifike delovnega mesta in od jezikovnega področja trga, s katerim delodajalec posluje. Na prvem mestu s 57 % kraljuje angleščina, z 22,5 % pa ji sledi nemščina. Peterico jezikov, ki so najpogosteje zahtevani v oglasih za prosta delovna mesta, sestavljajo še italijanščina (8 %), hrvaščina (5,9 %) in srbščina (1,9 %). Za marsikatero delovno mesto pa ni pogoj znanje le enega tujega jezika, temveč dveh ali več. V lanskem letu je bilo tako znanje dveh tujih jezikov zahtevano za 7,1 % prostih delovnih mest (pri podatku gre za tista delovna mesta, kjer je bilo znanje tujega jezika zahtevano). To velja predvsem za delovna mesta, ki zahtevajo višjo izobrazbo. 
Tipkovnica

Na Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije so nam potrdili, da je znanje tujih jezikov precej pogost pogoj pri razpisanih prostih delovnih mestih (podatki so za leto 2016).
Toda kako dokazati znanje tujega jezika? Mnogi delodajalci ob prijavi na delovno mesto zahtevajo tudi potrdilo oziroma certifikat o znanju tujega jezika, s katerim lahko potrdimo, da jezik resnično obvladamo. Pri znanju tujega jezika, ki ga uporabljamo na delovnem mestu, je namreč še posebej pomembno, da jezika ne znamo le pasivno, temveč tudi aktivno, torej se v njem lahko pisno in ustno izražamo. Ker nikoli ne veste, ali bodo vaše znanje tujega jezika preverjali tudi na razgovoru, vam zato predlagamo, da v svojem življenjepisu navedete realno oceno svojega znanja tujega jezika. 

Pri LanguageSitterju® prevladuje nemščina

Večina strank, ki izpopolnjuje svoje znanje tujega jezika z našo jezikovno agencijo, se za jezikovni tečaj odloči prav zaradi potreb posla oziroma kariere – najsi gre za možnost napredovanja, menjavo službe ali širjenje poslovanja na tuji trg. 
In kaj nam pove statistika o LanguageSitterjevih® tečajih? Mogoče vas bo presenetilo dejstvo, da se največ naših strank uči nemškega jezika, in sicer kar 44,3 %. Tesno za petami mu sledi angleščina s 40,1 %. Razlog? Medtem ko večina pridobi (solidno) znanje angleščine v času izobraževanja, se nemščine le redko kdo nauči do te mere, da bi jo lahko uporabljal tudi na delovnem mestu. Posledično mora to znanje pridobiti na jezikovnem tečaju. Med top 5 jeziki v naši jezikovni agenciji so poleg angleškega in nemškega jezika še italijanščina, poljščina in hrvaščina, kar se ujema s statistiko najbolj pogosto zahtevanih jezikov pri prostih delovnih mestih. Manj povpraševanja opažamo predvsem po jezikih, ki prinašajo osebno zadovoljstvo oz. se jih učimo za dušo, npr. po francoščini in španščini
Rokovanje

Večina strank, ki izpopolnjuje svoje znanje tujega jezika z našo jezikovno agencijo, se za jezikovni tečaj odloči prav zaradi potreb posla oziroma kariere.
Dodana vrednost naših jezikovnih tečajev nista le časovna in krajevna prilagodljivost, temveč predvsem vsebinska prilagodljivost. Tega se zavedajo tudi podjetja, s katerimi LanguageSitter® sodeluje, saj si želijo, da se jezikovni tečaj prilagodi potrebam njihovih zaposlenih. V večini primerov gre za mednarodna podjetja, katerih delovna jezika sta angleščina in nemščina. Naše stranke zato že nekaj časa vlagajo sredstva in čas v izobraževanje svojih zaposlenih, saj znanje tujih jezikov za njih predstavlja veliko prednost.
Če tudi vi iščete zaposlitev oziroma razmišljate o menjavi delovnega mesta, ne pozabite, da boste mogoče prav z znanjem tujih jezikov izstopali med množico kandidatov. Če niste prepričani, ali je LanguageSitter® pravi za vas, preberite izjave naših zadovoljnih strank, ki jih je naša metoda učenja jezikov že prepričala.

Špela Pirc

ŠPELA PIRC

KOORDINATORKA IZOBRAŽEVANJA
spela.pirc@languagesitter.si | www.languagesitter.si

languagesitter
LANGUAGESITTERKA ZA ITALJANŠČINO

Prijavite se na e-novice: