Življenjepis v angleščini? Ta orodja vam bodo pomagala!






Napisati dober življenjepis je velik zalogaj že sam po sebi. Kako se predstaviti v najboljši luči, kaj poudariti, kaj izpustiti? V predhodnem zapisu smo, upam, že odgovorili na ta ključna vprašanja. Medtem ko se pri pisanju v maternem jeziku po navadi ubadamo predvsem z vsebino, morda smo malo bolj pozorni tudi na vejice, pri pisanju življenjepisa ali CV-ja v angleščini pogosto naletimo na blokado. Kje sploh začeti?
Da boste kar najhitreje prišli do primernega – ali celo odličnega! – življenjepisa, z vami delimo nekaj izredno uporabnih spletnih orodij oziroma platform. 
S pravimi orodji pisanje življenjepisa v angleščini ne bo utrujajoča naloga.

S pravimi orodji pisanje življenjepisa v angleščini ne bo utrujajoča naloga.

Canva

Lahko bi rekli, da pri LanguageSitterju® delimo čas na tistega pred Canvo in tistega po Canvi. Canva je spletno orodje za oblikovanje, ponuja pa tudi zelo bogato galerijo fotografij in neprecenljivih predlog za oglase, predstavitve, Facebook, Instagram in LinkedIn objave, vabila, logotipe, brošure itd. In za življenjepise. Brezplačna verzija vam ponuja dostop do vsega, kar potrebujete. Med predlogami (Templates) izberite življenjepis (Resume) in odprla se vam bo neskončna izbira (pri 500 sem nehala šteti) primerov življenjepisov – vsi so v angleščini. Predloge vam ne pomagajo le pri naslovih poglavij, ki so vam lahko v oporo pri strukturiranju življenjepisa in v navdih glede oblike vaše predstavitve; primeri življenjepisov so pripravljeni za različne branže in tako vključujejo ključno besedišče za posamezno področje. Če so besedila pod poglavji še do nedavnega polnile nesmiselne besede, toliko da ste si predstavljali, kam postaviti besedilo, so tu objavljeni dejanski osebni opisi, izkušnje, kompetence … Torej celotno besedišče, ki ga potrebujete za svojo predstavitev – na enem mestu! Pri tem vidite, kako se zapisuje datume, lokacije, imena šol, podjetij, spoznate besedišče za osebni opis, navajanje kompetenc in več. Z določeno mero kreativnosti in iznajdljivosti lahko iz teh primerov svoj življenjepis enostavno sestavite. Vendar naj vas ne odnese predaleč; še vedno v svojem CV navedite resnične podatke in v zapisano vnesite sebe.
nva je spletno orodje za oblikovanje, ponuja pa tudi zelo bogato galerijo fotografij in neprecenljivih predlog. Tudi za življenjepise.

Canva je spletno orodje za oblikovanje, ponuja pa tudi zelo bogato galerijo fotografij in neprecenljivih predlog. Tudi za življenjepise.

LinkedIn

Če kdo še ne pozna LinkedIna, bi ga lahko preprosto in res na grobo opisali kot poslovni Facebook. V poslovnem svetu je to nekakšna osebna izkaznica in skoraj nuja, ko se začnete sprehajati po trgu dela. Poleg tega je tudi izvrstno orodje za pripravo življenjepisa v angleščini. Celoten profil je namreč narejen po strukturi življenjepisa; torej je predloga s ključnim besediščem že pripravljena. Še več, vse ključne podatke o npr. delovnih izkušnjah, izobrazbi, kompetencah ipd. enostavno vnašate v vnaprej pripravljene razdelke in sistem jih avtomatsko prikaže v smiselni podobi. Ko ste zadovoljni s profilom, lahko izberete možnost, da profil shranite kot datoteko .pdf (Save as pdf). Tako boste svoj profil pretvorili v prav ličen življenjepis. 
Tudi

Tudi “poslovni Facebook” je odlično orodje za sestavo življenjepisa v angleščini.

Europass

Po pravici, sami Europassa ne maramo preveč. Enostavno zato, ker pri LanguageSitterju® iščemo kreativne posameznike, ki jim že pri življenjepisu želimo dati priložnost, da se izrazijo. Kljub temu veliko podjetij in drugih organizacij zahteva življenjepis v obliki Europass; v teh primerih se to zahtevo splača upoštevati. Iskalcem novih zaposlenih zagotovo olajša pregled, poskrbi pa tudi, da res dobijo informacije, ki jih zanimajo. Če vam priprava življenjepisa predstavlja strah in trepet, je to verjetno najbolj varna izbira. Svoje podatke enostavno vnašate v zahtevana polja, pogosto imate na voljo celo drsnik (drop down menu), celoten videz in vključevanje vaših vnosov v smiselno celoto pa je prepuščeno avtomatizmu. Na koncu boste lastnik ali lastnica korektnega življenjepisa. Če boste v svojo predstavitev vseeno želeli vnesti malo več sebe, pa se z Europassom v roki vrnite na prvi ali drugi predlog.
Europass je najbolj varna in preprosta opcija za pripravo življenjepisa v angleščini. Je pa Europassov življenjepis tudi najmanj kreativen.

Europass je najbolj varna in preprosta izbira za pripravo življenjepisa v angleščini. Je pa Europassov življenjepis tudi najmanj kreativen.
Če še vedno dvomite v svoj zapis, kakšno uro ali dve preživite z osebnim jezikovnim trenerjem za angleščino. Izbira pravih besed v lepem življenjepisu je lahko vstopnica do vaše sanjske službe, zato se splača investirati in pripravi življenjepisa nameniti vsaj kakšno minutko več.

Deana Jezeršek

DEANA JEZERŠEK

VODJA IZOBRAŽEVANJA IN RAZVOJA
deana@languagesitter.si www.languagesitter.si

Deana Jezeršek
DIREKTORICA

Prijavite se na e-novice: